MIP nastavlja ciklus radionica za nastavnike povijesti u Hrvatskoj

Mehanizam
Haag
MIP nastavlja ciklus radionica za nastavnike povijesti u Hrvatskoj

Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI) održao je 29. srpnja radionicu o načinima korištenja sudskih arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 24 nastavnika povijesti iz cijele Hrvatske. 

Događaj je organiziran u suradnji s SENSE - Centrom za tranzicijsku pravdu u Puli, Evropskim udruženjem  nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti. Ovo je treća radionica u nizu PMI radionica i obuka koja će se održati za nastavnike povijesti u Hrvatskoj.

Radionica, koju su vodile koordinatorka PIM-a gđa Rada Pejić-Sremac i koordinatorka za rad sa mladima gđa Anisa Sućeska, bila je usredotočena na to kako nastavnici povijesti mogu najbolje uključiti sudski utvrđene činjenice pri stvaranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za obrazovne radnike je dio šireg PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.