MIP je svoju multimedijsku produkciju predstavio posjetiteljima SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu u Puli

Mehanizam
Haag
MIP je svoju multimedijsku produkciju predstavio posjetiteljima SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu u Puli

Dana 30. srpnja, gđa Rada Pejić-Sremac, koordinatorka Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI), predstavila je multimedijsku produkciju PIM-a posjetiteljima SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu u Puli, Hrvatska.

 

Događaj je otvorio direktor SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu, gospodin Mirko Klarin, a goste je pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, gospodin Vladimir Torbica.

 

Gospođa Pejić-Sremac je u svom obraćanju naglasila da PIM ima za cilj doprinijeti procesima tranzicijske pravde i jačanju vladavine prava u regiji Zapadnog Balkana. Objasnila je da se PIM koristi arhivom i naslijeđem ICTY-a i Mehanizma, posebno presuđenim predmetima ovih institucija, kako bi predstavio izvještaje o zločinima počinjenim tijekom sukoba devedesetih u bivšoj Jugoslaviji zasnovanim na činjenicama.

 

Gospođa Pejić -Sremac zatim je predstavila najnoviju produkciju PIM -a - internetsku izložbu pod nazivom Srebrenica: Hronologija jednog genocida, koja je imala veliki odjek putem web stranice Mehanizma i stranica na društvenim mrežama. Posjetiteljima je također prikazan izbor kratkih videozapisa proizvedenih za različite kampanje društvenih medija PIM -a.

 

PIM velikodušno podržava Europska Unija, a aktivnosti PIM -a provedene u Hrvatskoj financira Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.