Online radionica za nastavnike istorije iz regiona bivše Jugoslavije

Mehanizam
Haag
Image from an Online workshop held for history teachers from the region of the former Yugoslavia

Dana 12. juna Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je online radionicu o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 30 nastavnika istorije iz Prištine i drugih područja bivše Jugoslavije.

Radionica, koju je vodila koordinatorka za rad s mladima u okviru PMI-ja Anisa Sućeska, bila je druga u nizu obuka za nastavnike istorije u Prištini. Organizovana je u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije Kosova i  Evropskom asocijacijom nastavnika istorije (EUROCLIO). Cilj radionice bio je da obuči nastavnike istorije kako da efikasno iskoriste sudski utvrđene činjenice u kreiranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

Tokom radionice, nastavnici istorije radili su zajedno na pripremi lekcija i nastavnih planova za đake srednjih škola, koristeći za tu svrhu svedočenja i dokazne predmete iz digitalne arhive MKSJ-a i Mehanizma. Nadovezujući se na prethodnu radionicu, učesnici su razmatrali mogućnosti korišćenja arhivske građe za izradu dodatnih nastavnih materijala, a predložili su i brojne savremene teme kojima bi se tokom nastave na ovaj način mogli baviti, poput pitanja izbeglica, medijske propagande i dečjih prava.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za nastavnike istorije je dio šireg delovanja PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.