Druga online radionica za nastavnike istorije u Sjevernoj Makedoniji

Mehanizam
Haag
Druga online radionica za nastavnike istorije u Sjevernoj Makedoniji

Dana 17. aprila 2021. godine, Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (dalje u tekstu: PMI) održao je online radionicu o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za više od 20 nastavnika istorije iz cijele Sjeverne Makedonije.

Radionica, koju je vodila koordinatorka za rad s mladima u okviru PMI-ja Anisa Sućeska, organizovana je u saradnji sa Udruženjem nastavnika istorije Sjeverne Makedonije i Evropske asocijacije nastavnika istorije (EUROCLIO). Cilj radionice bio je da obuči nastavnike istorije kako da efikasno iskoriste sudski utvrđene činjenice u kreiranju obrazovnog materijala vezanog za sukobe u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

U toku jednodnevne radionice, nastavnici istorije iz cijele Sjeverne Makedonije predstavili su lekcije i obrazovne planove za srednjoškolske učenike, koje su pripremili na osnovu materijala preuzetih iz arhiva MKSJ-a i Mehanizma. Radionica je takođe poslužila kao platforma za razgovor o različitim temama, koje se mogu obuhvatiti srednjoškolskim obrazovanjem, kao sto su uništavanje kulturnog naslijeđa, zatim pitanja izbjeglica, patnje žena u ratu ili komandne odgovornosti.

U pripremanju planova za predavanja, nastavnici iz Sjeverne Makedonije radili su zajedno sa predstavnicima više udruženja nastavnika istorije iz drugih dijelova bivše Jugoslavije. Te predstavnike udruženja, tim PMI-ja ranije je obučio kako da koriste arhive MKSJ-a i Mehanizma i drugim učesnicima radionica pruže regionalnu perspektivu u kreiranju obrazovnih materijala.

Obuke o korišćenju arhiva MKSJ-a i Mehanizma za obrazovne radnike je dio šireg PMI-ja koji velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Cilj PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i lokalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u sukobima 1990-ih godina, na osnovu predmeta MKSJ-a i Mehanizma.