Predavanje o genocidu u Srebrenici za mlade iz Srbije

Mehanizam
Haag
Predavanje o genocidu u Srebrenici za mlade iz Srbije

Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održao je 11. februara 2021. godine online predavanje za 115 mladih osoba iz Srbije o suđenjima za genocid u Srebrenici pred MKSJ-om i Mehanizmom. Predavanje je podržano od strane Mehanizma, a održano u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije, Foruma ZFD iz Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

Istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović govorio je o hronologiji događaja koji su se odigrali u julu 1995. u Srebrenici i predstavio pregled predmeta pred MKSJ-om i Mehanizmom koji se odnose na te događaje.

Stjepanović je objasnio da se sudski zaključci MKSJ-a i Mehanizma u vezi sa genocidom i drugim zločinima počinjenim u Srebrenici zasnivaju na obimnom dokaznom spisu koji se sastoji od dokumenata, mapa, fotografija i audio-vizuelnog materijala iz tog perioda.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa potencijalom sudske arhive i mogućnostima za pretragu sudskog spisa MKSJ-a i Mehanizma.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.