Radionica o korištenju sudskih arhiva za novinare iz Crne Gore

Mehanizam
The Hague
Radionica o korištenju sudskih arhiva za novinare iz Crne Gore

Predstavnici Mehanizma održali su 15. decembra radionicu o pristupu i pretrazi sudskih arhiva za novinare iz Crne Gore. Radionica je održana u organizaciji crnogorske kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava, uz podršku Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI). Predstavnici Mehanizma radionicu su održali putem video linka iz Haga, dok su se novinari okupili u prostorijama nedavno otvorenog Informaciono-dokumentacionog centra iz Podgorice.

U uvodnom dijelu, glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston i istraživač PMI-ja Nemanja Stjepanović predstavili su rad i najveća dostignuća MKSJ-a i Mehanizma.

Glavni dio programa radionice bio je posvećen teorijskoj i praktičnoj obuci učesnika o načinima i tehnikama za detaljnu pretragu sudske arhive sa informacijama u vezi sa sukobima vođenim 1990-ih na području bivše Jugoslavije.

Nakon što su upoznati sa izvorima dostupnim na internet stranicama i sudskim spisima MKSJ-a i Mehanizma, učesnici su imali priliku da rade na primjerima i sprovedu sopstveno istraživanje.

Cilj rada PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.