Zaključenje svjedočenja svjedoka u predmetu Stanišić i Simatović

Sudska veća
Haag
Zaključenje svjedočenja svjedoka u predmetu Stanišić i Simatović

Danas je u ogranku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Pretresno vijeće u sastavu sudija Burton Hall (predsjedavajući) s Bahama, sudija Joseph Masanche iz Tanzanije i sudija Seon Ki Park iz Južne Koreje, zaključilo saslušavanje svjedočenja svjedoka na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Kako je predsjedavajući sudija rekao u završnim napomenama, ovo je prekretnica, naročito u kontekstu pandemije.

Posljednjih pet svjedoka odbrane saslušano je od 1. septembra do 8. oktobra 2020. u modifikovanoj sudnici, uz pojačane sigurnosne mjere.

Sudija Hall je najavio da je rok za podnošenje završnih zahtjeva za prihvatanje dokumentarnih dokaza 2. novembar 2020., da završni podnesci moraju biti podneseni do 26. februara 2021., a završne riječi biće salušane tokom posljednje sedmice marta 2021. Prvostepena presuda se očekuje u prvoj polovini 2021.

Prvobitno se očekivalo da će iznošenje dokaza biti zaključeno u junu 2020., ali je prekinuto uslijed globalne pandemije COVID-19, zbog koje je ograničeno kretanje u Nizozemskoj i Srbiji. Mehanizam je usvojio brojne sigurnosne protokole da obezbijedi nastavak svojih predmeta, a sudije, osoblje i pravni zastupnici su radili s udaljenih lokacija, koliko je to bilo moguće, dok se nisu stekli sigurni uslovi za nastavak pretresa u sudnici.

Ovo je prvo ponovno suđenje održano pred Mehanizmom. Stanišić, bivši zamjenik načelnika i načelnik Službe državne bezbjednosti (DB) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Simatović, bivši radnik Druge uprave DB-a Srbije, optuženi su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da su rukovodili, organizovali, opremali, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage, koje su bile umiješane u počinjenje ubistva, progona, deportacije i prisilnog premještanja nesrpskih civila s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do  1995. godine.

Dana 30. maja 2013. godine, Pretresno vijeće MKSJ-a je konstatovalo da se Stanišić i Simatović ne mogu smatrati krivično odgovornim za te zločine i obojicu optuženih oslobodilo od svih optužbi. Poslije žalbenog postupka, Žalbeno vijeće MKSJ-a je dana 15. decembra 2015. ukinulo odluku Pretresnog vijeća MKSJ-a i naložilo ponovno suđenje i neodložno pritvaranje optuženih.

Ponovno suđenje započelo je pred Mehanizmom 13. juna 2017. uvodnom riječju tužilaštva. Dokazni postupak tužilaštva okončan je 21. februara 2019. U sudnici je saslušan ukupno 51 svjedok tužilaštva. Dokazni postupak odbrane započeo je 18. juna 2019. i u sudnici je saslušano 29 svjedoka za obojicu optuženih.