Mehanizam obilježio dvadeset pet godina od genocida u Srebrenici

Mehanizam
Arusha, Haag
Srebrenica 25
Srebrenica 25

Trojica čelnika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), predsjednik Carmel Agius, tužilac Serge Brammertz i sekretar Abubacarr Tambadou, pridružili su se danas obilježavanju dvadesetpetogodišnjice genocida u Srebrenici.

Predsjednik Agius i tužilac Brammertz učestvovali su putem video-poruke u zvaničnoj ceremoniji komemoracije u memorijalnom centru u Potočarima, Bosna i Hercegovina, zajedno s više visokih inostranih i domaćih funkcionera.

Predsjednik Agius započeo je izlaganje ličnim sjećanjem iz vremena kada je bio predsjedavajući sudija u predmetu Popović i drugi na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji se bavio zločinima počinjenim u Srebrenici u julu 1995. godine. Istakao je da doživotni trag tog iskustva predstavlja jedva sjenu neizdrživog bola i gubitka koje su žrtve i njihove porodice pretrpjele, i koje nastavljaju da trpe”. U vezi s napretkom ostvarenim tokom proteklih dvadeset pet godina, predsjednik je izjavio: “[J]oš mnogo posla je pred nama. Iako su MKSJ i Mehanizam donijeli pravdu u međunarodnim razmjerama, hiljadama navodnih izvršilaca tek treba da sude domaći sudovi. Pored toga, žrtve i dalje muče oni koji pokušavaju negirati njihova proživljena iskustva te, time, samo njihovo postojanje.” Međutim, predsjednik Agius izrazio je nadu da će nova pokoljenja biti sposobna i riješena da stvore drugu stvarnost i da će se zalagati za istinu i pravdu u počast žrtvama koje danas komemoriramo”.

U svom izlaganju, tužilac Brammertz je izjavio da, "kako bismo istinski odali počast sjećanju na one koje smo izgubili prije dvadeset pet godina i odali priznanje žrtvama i preživjelima koji su danas među nama, naša je odgovornost da se borimo za pravdu i istinu, a Srebrenicu moramo nazvati njenim pravim imenom – genocid". Govorio je o sve većem strahovanju za buduće naraštaje koje su s njim podijelili žrtve i preživjeli i istakao da se sve raširenijem poricanju genocida i glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca "mora stati na kraj". "Međunarodna zajednica se već predugo nada da će ovaj problem jednostavno nestati. Neće", rekao je on. Tužilac Brammertz pozvao je međunarodnu zajednicu da "jednoglasno osudi svako negiranje [genocida u Srebrenici]" kako ne bismo "iznevjer[ili] žrtve Srebrenice još jednom, kao što smo to učinili prije dvadeset pet godina".

Sekretar Tambadou pridružio se predsjedniku i tužiocu odavši počast žrtvama genocida u Srebrenici i potvrdivši da je dužnost Mehanizma da upravlja svojim nasljeđem i nasljeđem MKSJ-a. On je izjavio sljedeće: "MKSJ i Mehanizam su temeljno ispitali i dokumentovali užasne događaje u Srebrenici 1995., sve vrijeme ih nazivajući jedinim prikladnim imenom, a to je genocid. Okupljeni danas ovdje u znak sjećanja na tu nezamislivu tragediju mi ne odajemo samo najdublju počast hiljadama nedužnih žrtava i njihovim ožalošćenim porodicama. Starajući se da se zapis o tim događajima bez presedana, koji nam je povjeren, sačuva, zapamti i stavi na raspolaganje široj javnosti, mi se takođe odlučno suprotstavljamo nepravdi, nekažnjivosti i revizionizmu. On će nastaviti da služi kao svjedočanstvo istine i garancija protiv ravnodušnosti i poricanja."

MKSJ i Mehanizam osudili su 15 osoba za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, među kojima su visoki politički i vojni vođe bosanskih Srba. Tokom genocida skoro 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana, ubijeno je ili se vode kao nestali, a skoro 30.000 žena i djece prisilno je premješteno iz enklave Srebrenica.

Više informacija o predmetima vezanim za zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. koji su vođeni na MKSJ i Mehanizmu može se naći na internetskoj stranici Mehanizma Srebrenica25.