Izjava MRMKS-a o radu tokom COVID-19

Mehanizam
Arusha, The Hague
COVID

Otkada je potvrđena pandemija COVID-19, Mehanizam pažljivo prati razvoj događaja u svakoj od zemalja u kojima se nalaze njegovi ogranci i kancelarije, kao i savjete i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Ujedinjenih nacija (UN).

Kao nezavisna sudska institucija, Mehanizam ima bitan mandat koji mu je povjerio Savjet bezbjednosti, kao i značajne obaveze prema optuženim, pritvorenim i osuđenim osobama, kao i prema žrtvama i svjedocima. Mehanizam stoga i dalje radi i nastoji da prekide u radu svede na minimum, uz istovremeno ispunjavanje obaveza prema osobama pod svojim nadzorom.

Istovremeno, dobrobit našeg osoblja ostaje najvažniji prioritet. U skladu s tim, Mehanizam privremeno u velikim razmjera primjenjuje rad sa udaljenosti, kako bi se pospješilo socijalno distanciranje i omogućilo da, gdje god je to moguće, većina zaposlenih radi od svojih kuća.

Sudska zasjedanja u ogranku u Haagu odgođena su najranije do juna 2020. U Arushi, nastavak sudskih zasjedanja se trenutno očekuje u avgustu 2020.

Pored toga, sve javne posjete ograncima Mehanizma obustavljene su do daljnjeg.

Iako su zasjedanja odgođena, rad na predmetima se nastavlja uz aktivno učešće sva tri organa. Pored toga, Mehanizam nastavlja izvršavati svoje osnovne obaveze i funkcije, uključujući: pružanje podrške i zaštite svjedocima; upravljanje Pritvorskom jedinicom UN-a u Haagu i Pritvorskim objektom UN-a u Arushi; nadzor nad spovođenjem kazni; traganje za preostalim bjeguncima Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu; podnošenje izvještaja sjedištu UN-a; te reagovanje na zahtjeve za pomoć iz nacionalnih jurisdikcija.

U ova teška vremena, Mehanizam ostaje posvećen efikasnom i efektivnom sprovođenju svog mandata, istovremeno se u potpunosti pridržavajući mjera javnog zdravstva i vodeći računa o dobrobiti svojih zaposlenih.

Koristimo ovu priliku da vam svima poželimo dobro zdravlje i pozovemo vas da date svoj doprinos sprečavanju širenja virusa COVID-19. Molimo vas, čuvajte se!