Zajednička izjava regionalnih tužiteljstava za ratne zločine i glavnog tužitelja Mehanizma povodom regionalne konferencije

Tužilaštvo
Haag
Tužilac Serge Brammertz
Tužilac Serge Brammertz

Od 20. do 22. maja 2019. delegacije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Tužiteljstva Federacije BiH, Tužiteljstva Brčko Distrikta, Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i specijaliziranih županijskih tužiteljstava Hrvatske, Specijalnog tužiteljstva Crne Gore, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Ured tužitelja Mehanizma učestvovali su na Regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine, održanoj u Beogradu, Srbija, koju je sazvalo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i UNDP u partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Italijom.  

Glavna tema razgovora bila je regionalna saradnja u predmetima ratnih zločina. Nakon završetka konferencije, predstavljeni uredi su dali sljedeću zajedničku izjavu koje odražava njihove glavne zaključke i obaveze.  

Tužiteljstva koja su učestvovala su se složila kako je potrebno provesti više kaznenih progona za ratne zločine počinjene u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, te da je međusobna saradnja njihovih ureda ključna za postizanje toga. Trenutno se saradnja suočava s mnogim izazovima koje treba riješiti.  

Kako bi se poboljšala saradnja, tužiteljstva  koja su učestvovala su se dogovorila da će identifikovati konkretne slučajeve koji su prikladni za prijenos između njih i započeti potrebne rasprave. Nadalje je dogovoreno da je potrebno podići nivo povjerenja žrtava u regionalnu suradnju.  

U tu svrhu, Tužiteljstvo Mehanizma će po potrebi olakšati napredak u postupanju u prenesenim predmetima. Tužilaštva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije izrazili su želju da se nastavi kontinuirana pomoć Mehanizma Tužilaštva za izgradnju njihovih kapaciteta i podršku provedbi njihovih mandata.   

Konačno, tužilaštva su naglasila važnost redovne komunikacije, te je stoga Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ponudilo sazivanje sljedeće konferencije.