‘Ja donosim promene’: Mehanizam obeležava Međunarodni dan žena

Mehanizam
Arusha
Zaposleni Mehanizma u ogranku u Arushi sa učenicama polaznicama Programa mentorstva za devojčice iz Arushe
Zaposleni Mehanizma u ogranku u Arushi sa učenicama polaznicama Programa mentorstva za devojčice iz Arushe

Ogranak u Arushi Mehanizma za međunarodne krivične sudove (“MMKS” ili “Mehanizam”) danas je obeležio Međunarodni dan žena uz temu “Ja donosim promene”, koja je izraz globalne teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, “Smelošću do promene”.

Tokom ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana žena Mehanizam je ugostio 45 učenica iz dve lokalne srednje škole koje se nalaze nedaleko od objekta Mehanizma na lokaciji Lakilaki, u Arushi. Bivše polaznice programa Mehanizma “Neka se njena budućnost ostvari: program mentorstva za devojčice iz Arushe” iz ciklusa 2015-2016. takođe su bile prisutne kako bi podelile svoja viđenja i iskustva.

Zvaničnici Sekretarijata Mehanizma g. Samuel Akorimo, gđa. Sera Attika i g. Ousman Njikam predstavili su pregled različitih funkcija MMKS učenicima i bivšim polaznicama. Takođe su s prisutnima razgovarali o raznim temama koje se odnose na funkcije Mehanizma kao odgovor na međunarodne zločine koji se posebno tiču žena i devojaka, uloge žena zaposlenih na Mehanizmu, kao i opšta pitanja ekonomskih, društvenih i političkih dostignuća žena, važnosti ubrzanog smanjenja rodne neravnopravnosti kao i potrebe da se obezbedi unapređenje prava žena u svetu.

Sumirajući teme ovog dana gđa. Attika, zadužena u MMKS za rodna pitanja, primetila je: “mi smo ponovo pozvane da se prisetimo smelih akcija, pokrenemo smele inicijative ili podelimo smele priče o promenama i snazi u okviru napora da istovremeno slavimo dostignuća žena i devojčica, ali i da se takođe setimo da pred nama i dalje stoje značajne prepreke…”.

Učesnici su obišli novi objekat ogranka Mehanizma u Arushi, nakon čega su održane manje grupne diskusije kako bi se dodatno razgovaralo o pitanjima u vezi s ženskim pravima na području međunarodnog krivičnog pravosuđa i šire u svetu.