Predsednik Meron izvestio Savet bezbednosti o napretku ostvarenom u radu

Predsednik
Arusha, Haag
Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove, sudija Theodor Meron (UN Photo)
Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove, sudija Theodor Meron (UN Photo)

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizam ili MMKS), sudija Theodor Meron, danas je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavio najnoviji izveštaj o napretku ostvarenom u radu Mehanizma.

Predsednik je počeo svoje obraćanje ističući rad i dostignuća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i njegov doprinos jačanju osnovnih principa međunarodnog humanitarnog prava i prava ljudskih prava. Hvaleći nasleđe MKSJ, predsednik Meron je rekao da je posebno počastvovan što “zajedno sa svojim kolegama na Mehanizmu, delujem kao čuvar tog nasleđa dok izvršavamo i privodimo kraju ključne rezidualne funkcije kako MKSJ, tako i njegovog sestrinskog suda, MKSR.”

Osvrćući se na rad Mehanizma, predsednik Meron je izvestio da je MMKS u periodu povećane pravosudne aktivnosti, sa dva značajna žalbena postupka koji su u toku u predmetima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, ponovljenim suđenjem u predmetu Stanišić i Simatović i brojnim drugim ad hoc pravosudnim pitanjima. U tom pogledu, predsednik je izvestio da je žalbeni pretres u predmetu Šešelj zakazan za 13. decembar 2017, a da se presuda po žalbi u tom predmetu očekuje u prvom delu 2018. godine. Osim toga, žalbeni pretres u predmetu Karadžić očekuje se do kraja drugog tromesečja 2018, dok se izricanje presude u tom predmetu očekuje krajem 2019. godine. Predsednik je takođe podsetio da će eventualne žalbe podnesene u postupku protiv Ratka Mladića biti u nadležnosti Mehanizma.

Predsednik je takođe izvestio Savet bezbednosti da je pretres u postupku preispitivanja presude u predmetu Ngirabatware trenutno zakazan za period od 8. do 16. februara 2018, i da se očekuje da će to biti “prvi pravosudni postupak koji će se voditi u sudnici novog objekta Mehanizma u Arushi, što će predstavljati još jednu važnu prekretnicu za Mehanizam”.

U odnosu na jednu od rezidualnih funkcija koju je preuzeo MMKS – nadgledanje izvršenja kazni koje su izrekli Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR), MKSJ i Mehanizam - predsednik Meron je objavio da se očekuje da će  četvorica zatvorenika danas biti prebačena iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u Arushi u nadležnost vlasti Senegala. Osim toga, trenutno su u poodmakloj fazi pregovori s nekoliko država članica u vezi s izvršenjem kazni za preostalu šestoricu zatvorenika u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Arushi. Predsednik Meron izrazio je nadu i očekivanje da će tokom naredne godine svi zatvorenici iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u Arushi biti prebačeni u zemlje u kojima će služiti kazne, “ što bi predstavljalo značajan korak ka ispunjenju našeg mandata na tom polju ”.

Zaključujući svoje obraćanje, predsednik Meron izrazio je svoju zahvalnost državama članicama Ujedinjenih nacija na njihovoj dragocenoj pomoći Mehanizmu, podsećajući da blagovremeno i efikasno ispunjavanje mandata Mehanizma zavisi od “stalne podrške koju mu pružaju ovaj Savet, njegove članice i međunarodna zajednica, kao i od privrženosti svih zainteresovanih aktera očuvanju neprocenjivog nasleđa MKSJ i MKSR”.