Mehanizam žali zbog smrti sudije Gberdaoa Gustavea Kama

Mehanizam
Arusha, Haag
Sudija Gberdao Gustave Kam

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) s velikom žalošću javlja da je preminuo sudija Mehanizma Gberdao Gustave Kam iz Burkine Faso.

Sudija Kam je u maju 2012. položio zakletvu kao sudija Mehanizma i istakao se u rješavanju nekoliko značajnih pitanja u žalbenom postupku i postupku preispitivanja u predmetu Augustin Ngirabatware, te, nedavno, u žalbenom postupku u predmetu Ratko Mladić. Sudija Kam je godinama bio jedan od vodećih stručnjaka na području međunarodnog krivičnog prava. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je 2013. imenovala ad litem sudijom Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i na toj dužnosti je bio gotovo deset godina. Godine 2015. i 2016., sudija Kam je predsjedavao Pretresnim vijećem u pionirskom predmetu protiv Hissènea Habréa pred Specijalnim afričkim sudom u Senegalu. Ranije u svojoj karijeri, sudija Kam je učestvovao u izradi Statuta, Pravilnika i uputstava Međunarodnog krivičnog suda kao član delegacije Burkine Faso koja je prisustvovala pripremnim sastancima koji su prethodili osnivanju tog suda.

Sudija Kam preminuo je 17. februara 2021. Kolege i osoblje će ga pamtiti po njegovom profesionalizmu, predanosti i ljubaznosti.

“S velikom tugom sam saznao da je preminuo sudija Kam,” rekao je sudija Carmel Agius, predsjednik Mehanizma. “Njegova duga i istaknuta karijera dokaz je njegove posvećenosti pravdi i ljudskim pravima. Smrt sudije Kama nije samo velik gubitak za Mehanizam, već i za cijelu međunarodnu pravnu zajednicu.”

U čast sudije Kama Mehanizam danas spušta zastavu Ujedinjenih nacija na pola koplja u oba ogranka, u Haagu i Arushi.

Od danas do petka, 5. marta 2021., ovdje će biti otvorena virtualna knjiga žalosti za sudiju Kama. Alternativno, izjave saučešća možete poslati Kabinetu predsjednika na adresu presidentoffice@irmct.org.