Rukovodioci Mehanizma održali diplomatski brifing u Haagu

Mehanizam
Haag
Rukovodioci Mehanizma
Rukovodioci Mehanizma

Rukovodioci Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) danas su poželjeli dobrodošlicu članovima diplomatskog kora akreditovanim u Kraljevini Nizozemskoj i pri međunarodnim organizacijama, njih devedesetak, na brifingu održanom u prostorijama Mehanizma u Haagu.

Tokom brifinga, predsjednik Carmel Agius, tužilac Serge Brammertz i sekretar Olufemi Elias predočili su pregled trenutnih aktivnosti i izazova, kao i očekivane radne aktivnosti u idućoj godini. Oni su zahvalili predstavnicima država za njihovu neprocjenjivu podršku Mehanizmu i istakli potrebu za kontinuiranom saradnjom i pomoći, naročito u vezi sa sljedećim: pronalaženjem i hapšenjem osam preostalih bjegunaca koje je optužio Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR); sprovođenjem kazni osoba koje su osudili MKSR, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ili Mehanizam; te pronalaženjem trajnog rješenja za devet osoba koje su oslobođene ili puštene na slobodu od strane MKSR-a, a koje trenutno borave u bezbjednoj kući u Arushi.

President Agius je informisao diplomatski kor o tekućim sudskim predmetima Mehanizma, naglašavajući značaj 2020. godine s obzirom na očekivano okončanje većine postupaka koji su u toku, uz napomenu da će se trajne rezidualne funkcije Mehanizma nastaviti u predvidivoj budućnosti. On je takođe predočio najnovije informacije o glavnim prioritetima njegovog predsjedavanja, te u kratkim crtama iznio glavne izazove s kojima se trenutno suočava Mehanizam koji iziskuju daljnju podršku država.

Tužilac Brammertz je da pregled ključnih aktivnosti Tužilaštva. On je naglasio potrebu za kontinuiranom podrškom u pronalaženju preostalih bjegunaca koje je optužio MKSR. Pored toga, podvukao je značaj obezbjeđenja kontinuirane podrške pravdi za žrtve i identifikovanju nestalih osoba.  U tom pogledu, on je ukazao na značajan porast broja zahtjeva za pomoć nacionalnim jurisdikcijama, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije. Tužilac je pomenuo više aktivnosti koje preduzima Tužilaštvo kako bi pojačalo pomoć nacionalnim vlastima.

Sekretar Elias je u opštim crtama predočio više ključnih prioriteta Sekretarijata Mehanizma u predstojećem periodu. To su, između ostalog: omogućavanje efikasnog okončanja postupaka koji se trenutno vode u predmetima; pružanje zaštite i podrške žrtvama i svjedocima MKSR-a, MKSJ-a i Mehanizma; pomaganje nacionalnim pravosudnim organima; i dodatno poboljšanje dostupnosti javnih sudskih spisa i arhiva.

Mehanizam će i dalje redovno informisati diplomatski kor, kako u Arushi tako i u Haagu, o svom radu i aktivnostima.