Mehanizam se priključio Koaliciji za očuvanje digitalnih podataka

Mehanizam
Arusha, Haag
DPC logo

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (“MMKS” ili “Mehanizam”) se priključio Koaliciji za očuvanje digitalnih podataka (Digital Preservation Coalition ili “DPC”), neprofitnoj organizaciji koja se zalaže za dugoročno očuvanje digitalnih podataka i pomaže ga.

Pridruživanje Koaliciji za očuvanje digitalnih podataka je još jedan odraz opredeljenosti Mehanizma da ispunjava svoj mandat i omogućava pristup arhivama Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (“MKSR”), Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (“MKSJ”) i Mehanizma u skladu s najvišim međunarodnim standardima arhiviranja. Ove digitalne arhive uključuju širok spektar digitalnih i digitalizovanih zapisa u raznim formatima, koji ukupno sadrže približno tri petabajta podataka. Mehanizam čuva te zapise na način koji obezbeđuje da oni ostanu pouzdani, pristupačni i upotrebljivi u budućnosti.

Članstvo u Koaliciji za očuvanje digitalnih podataka će omogućiti Mehanizmu da ima koristi od pripadnosti široj zajednici s ekspertizom u očuvanju digitalnih podataka, kao i da joj doprinese. Zaposleni u Mehanizmu će imati privilegovani pristup ekspertizi i uslugama Koalicije i njenih drugih članica kao i prioritetni pristup publikacijama, obukama i inicijativama Koalicije za očuvanje digitalnih podataka, što će predstavljati dodatni doprinos njihovim trajnim dužnostima u vezi s arhiviranjem. Mehanizam će takođe imati priliku da inicira strateški važna istraživanja i da utiče na buduće aktivnosti na polju očuvanja digitalnih podataka.

U sklopu prenošenja odgovornosti s međunarodnih sudova na Mehanizam, arhiva MKSR je već prebačena u nadležnost Mehanizma. Ona uključuje otprilike jedan petabajt digitalnih podataka. Arhiva MKSJ će uključivati otprilike dva petabajta digitalnih podataka. Oni će biti prebačeni do kraja 2017. godine, kada će se MKSJ zatvoriti. 

Da biste saznali vise o arhivama, molimo vas da posetite stranicu Arhive na vebsajtu MMKS.

Za kratak pregled onoga što se u arhivama nalazi pogledajte prvu online izložbu MMKS.