UJEDINJENE NACIJE | Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove
EN | FR |

Vojni logor Gisenyi

Nacrtao je svjedok RO-1

Dokazni predmet br. D. NS99

28 jul 2005

Tužilac protiv Théonestea Bagosore i drugih (predmet Military I), ICTR-98-41

Ovo je skica vojnog logora Gisenyi u Gisenyiju, Ruanda, kojim je Anatole Nsengiyumva komandovao u aprilu 1994. Nsengiyumva je jedan od četvorice optuženih u predmetu Bagosora i drugi, koji se neslužbeno naziva predmet “Military I”.

Tu skicu je nacrtao svjedok odbrane RO-1 i svjedok ju je koristio tokom svjedočenja kako bi pokazao Nsengiyumvinu kasarnu i zgrade u kojima su se, prema navodima, okupili civili poslije smrti ruandskog predsjednika Juvénala Habyarimane, te druga relevantna mjesta u tom logoru, koja je on obilježio crvenim brojkama.

Tokom svjedočenja, svjedok RO-1 je na skici slovom “P” označio prostor za vršenje smotre na kom se Nsengiyumva obratio trupama 7. aprila 1994. ujutro, na dan kada je avion predsjednika Habyarimana oboren iz vatrenog oružja.

U predmetu Bagosora i drugi, Nsengiyumvina odbrana je koristila svjedočenje svjedoka RO-1 i svjedočenja drugih svjedoka kako bi pokazala da Nsengiyumva nije igrao ulogu u ubijanjima koja su se desila u Commune Rouge.

Svi optuženi u predmetu Bagosora i drugi - Théoneste Bagosora, Gratien Kabiligi, Aloys Ntabakuze i Nsengiyumva - su 1994. godine zauzimali visoke položaje u vojsci Ruande. Optuženi su za udruživanje radi činjenja genocida, genocid, saučešće u genocidu, zločine protiv čovječnosti, i to za ubistvo, istrebljivanje, silovanje, progon i druga nehumana djela, i za ratne zločine, i to za nasilje nad životom i povredu ličnog dostojanstva, zato što su, kako se navodi, učestvovali u zločinima počinjenim u Ruandi 1994. godine.

Bagosora je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, i u žalbenom postupku je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 35 godina. Kabiligi je oslobođen svih optužbi u prvostepenom postupku, dok su Ntabakuze i Nsengiyumva osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, i u žalbenom postupku su im izrečene zatvorske kazne u trajanju od 35, odnosno 15 godina.