Tužilac Brammertz se sastao sa ministrom Andrejem Milovićem

Tužilaštvo
The Hague
Prosecutor Brammertz meeting Minister Milović

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serge Brammertz sastao se danas u Hagu sa ministrom pravde Crne Gore Andrejem Milovićem.

Tema razgovora bila su pitanja koja se odnose na odgovornost za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Ministar Milović je potvrdio opredijeljenost Crne Gore da istraži i procesuira osobe osumnjičene za ratne zločine počinjene tokom sukoba. S tim u vezi, izrazio je zahvalnost Crne Gore Tužilaštvu Mehanizma za intenzivnu podršku crnogorskim pravosudnim organima, posebno Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), i zatražio da Tužilaštvo Mehanizma nastavi i pojača pomoć crnogorskim vlastima.

Tužilac Brammertz je informisao ministra Milovića o upravo završenoj posjeti crnogorskih tužilaca i istražitelja Tužilaštvu Mehanizma gdje su se vodili detaljni, operativni razgovori o važnim istragama koje su u toku. Tužilaštvo Mehanizma i SDT su prije nekoliko mjeseci formirali zajedničku radnu grupu za vođenje ovih istraga, a Tužilaštvo Mehanizma pruža širok spektar pomoći, pružajući pristup dokazima i stručnu analitičku, istražnu i pravnu podršku. SDT je takođe ukazao na izazove sa kojima se suočio u vezi sa izmjenama zaštitnih mjera Mehanizma i u tom pogledu zatražio podršku Tužilaštva Mehanizma. Ministar Milović je pozdravio blisko partnerstvo između Tužilaštva Mehanizma i SDT-a, koje pokazuje značaj međunarodne pomoći koja će omogućiti Crnoj Gori da ostvari prioritete u oblasti pravosuđa.

Tužilac Brammertz i ministar Milović su zaključili da će nastavak saradnje između Tužilaštva Mehanizma i crnogorskih vlasti u narednim godinama biti ključan za postizanje više pravde za veći broj žrtava zločina počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Tužilac Brammertz je istakao opredijeljenost Tužilaštva Mehanizma da pomogne partnerima iz regiona koji procesuiraju ova krivična djela pred domaćim sudovima, a ministar Milović je izrazio snažnu podršku Crne Gore radu Tužilaštva Mehanizma.