Tužitelj Brammertz sudjeluje na konferenciji “Pravda nakon Haaga” u Zagrebu

Tužilaštvo
Haag
Justice after the Hague

Tužitelj Brammertz sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji u Zagrebu pod nazivom “Pravda nakon Haaga”, koju organiziraju Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu. Konferencija je okupila tužitelje, predstavnike civilnog društva, udruge žrtava, novinare i predstavnike akademske zajednice.

Na današnjem panelu, koji je okupio tužitelje iz regije, tužitelj Brammertz je sudjelovao u diskusiji o postignućima i izazovima u kaznenom progonu za ratne zločine, o regionalnoj suradnji te o suočavanju s prošlošću u bivšoj Jugoslaviji.

Tužitelj Brammertz je istaknuo koliko je važno da se nastavi s pozivanjem na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini, te posebno naglasio važnost regionalne suradnje na tom polju. Istaknuo je da “[u]svakoj državi u regiji postoji velik broj neriješenih predmeta u vezi s ratnim zločinima i još uvijek je prijeko potrebno da se pravda brže ostvaruje“.

Tužitelj Brammertz još je dodao: “Regionalna pravosudna suradnja danas je suočena s mnogim izazovima. No, ja vjerujem da […]možemo i pronaći pragmatična rješenja za mnoge […] izazove s kojima se suočavamo. Trebamo se samo prisjetiti toga da je svrha prava ostvariti pravdu i kazniti odgovorne za zločine, a ne promicati nekažnjivost.“