Predsjednica Gatti Santana sastala se s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom

Predsednik
New York
Predsjednica Gatti Santana sastala se s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Guterresom
UN Photo/Manuel Elías

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, sastala se danas u New Yorku s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, g. Antóniom Guterresom. Bio je to njihov prvi susret od stupanja sudije Gatti Santana na dužnost predsjednice Mehanizma  1. jula 2022.

Generalni sekretar je sastanak započeo poželjevši dobrodošlicu predsjednici Gatti Santana i izrazivši još jednom svoju trajnu i čvrstu podršku važnom radu i mandatu Mehanizma. 

Sa svoje strane, predsjednica Gatti Santana je generalnom sekretaru izrazila svoju zahvalnost na povjerenju koje joj je ukazano kao predsjednici Mehanizma. Takođe je rekla da maksimalno cijeni njegovu kontinuiranu podršku Mehanizmu i ukratko izložila prioritete svog predsjedničkog mandata. Predsjednica Gatti Santana je zatim generalnom sekretaru dala najnovije informacije o napretku koji je Mehanizam postigao u okviru sudskih aktivnosti, uključujući suđenje Félicienu Kabugi, koje je u toku.

Predsjednica je takođe objasnila niz izazova s kojima se susreće Mehanizam,  naročito u vezi s izvršenjem kazni i s osam osoba koje su proglašene nevinim, oslobođene i prebačene u Niger. Na kraju, predsjednica Gatti Santana naglasila je značaj naslijeđa Mehanizma i pružila uvjeravanja generalnom sekretaru da je odlučna da unaprijedi dostignuća međunarodnog  krivičnog pravosuđa.  

Predsjednica Gatti Santana se trenutno nalazi u New Yorku da bi 12. decembra 2022. Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija podnijela dvadeset prvi izvještaj o radu Mehanizma.