Potpisan Sporazum o izvršenju kazni s Republikom Mali

Mehanizam
Arusha, Haag
Sekretar John Hocking potpisuje Sporazum o izvršenju kazni s Nj. e. sudijom Sanogom Aminatom Malléom, ministrom pravde i ljudskih prava i čuvarem državnog pečata
Sekretar John Hocking potpisuje Sporazum o izvršenju kazni s Nj. e. sudijom Sanogom Aminatom Malléom, ministrom pravde i ljudskih prava i čuvarem državnog pečata

Ujedinjene nacije su 13. maja 2016. godine s Republikom Mali potpisale sporazum o izvršenju kazni koje su izrekli Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) ili Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Ovaj sporazum su u Bamaku, Republika Mali, potpisali g. John Hocking, sekretar MMKS, u ime Ujedinjenih nacija i Nj. e. sudija Sanogo Aminata Mallé, ministar pravde i ljudskih prava i čuvar državnog pečata, u ime Vlade Republike Mali.

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma sekretar Hocking je izjavio: “Počevši od 2001. godine, Mali je bio prva država u kojoj su izvršavane kazne koje je izrekao MKSR. Danas je Mali prva država koja potpisuje okvirni ugovor o izvršenju kazni koje je izrekao MMKS”. Ovaj sporazum, kojim je obuhvaćena najbolja praksa u izvršenju međunarodno izrečenih kazni, ponovo potvrđuje nepokolebljivu podršku koju Mali pruža međunarodnom krivičnom pravosuđu Ujedinjenih nacija.

Tokom svoje zvanične posete Maliju, sekretar je održao sastanke s visokim zvaničnicima, između ostalih i s premijerom Republike Mali,  Nj. e. g. Modibom Keïtaom, s kojim je razgovarao o tekućoj saradnji. Osim toga, sekretar Hocking se sastao i sa 16 lica koje je osudio MKSR koja su na izdržavanju zatvorskih kazni u Maliju.

Prvi sporazum o izvršenju kazni između Ujedinjenih nacija i Republike Mali potpisan je 12. februara 1999. Sporazum iz 2016. godine sadrži izmene i dopune prethodnog sporazuma o izvršenju kazni. MMKS nastavlja da obavlja osnovne funkcije MKSR, uključujući nadzor nad izvršenjem kazni koje je izrekao MKSR, nakon zatvaranja MKSR.

MMKS izražava svoju zahvalnost Republici Mali i drugim državama članicama Ujedinjenih nacija u kojima se izvršavaju kazne koje su izrekli MKSR, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ili MMKS.