Predsjednik Agius izvijestio Savjet bezbjednosti UN-a o napretku u radu

Predsednik
Arusha, Haag
Predsjednik Carmel Agius
Predsjednik Carmel Agius

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (dalje u tekstu: Mehanizam), sudija Carmel Agius, jučer je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (dalje u tekstu: Savjet) putem video-telekonferencije iz Haaga predočio osamnaesti izvještaj o ostvarenom napretku u radu.

Predsjednik Agius započeo je svoje obraćanje time što je obavijestio Savjet da je Žalbeno vijeće, u presudi koju je izreklo samo nekoliko sati ranije, potvrdilo osuđujuće presude izrečene g. Ratku Mladiću, kao i kaznu doživotnog zatvora koje mu je izreklo Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Osvrćući se na širi značaj ove presude, predsjednik je potcrtao sljedeće:: “Izricanje konačne presude šalje snažnu poruku žrtvama zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i drugdje, da će počinioci takvih strašnih zločina u konačnici biti izvedeni pred lice pravde, bez obzira na njihove funkcije ili na to koliko se moćnim i nedodirljivim osjećaju.” Pozvao je članove Savjeta bezbjednosti da pročitaju presudu, koja je javno dostupna na websiteu Mehanizma.

U vezi s drugim predmetima pred Mehanizmom, predsjednik Agius je potvrdio da se očekuje kako će presude i u ponovljenom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović i u predmetu za nepoštovanje suda Nzabonimpa i drugi biti izrečene do kraja juna 2021. U predmetu protiv g. Féliciena Kabuge, 1. juna je održana statusna konferencija I nedavno je objavljen pretpretresni plan rada.

Govoreći o odgovornosti Mehanizma u oblasti izvršenja kazni, predsjednik je prenio svoju najdublju zahvalnost za neprocjenjiv doprinos 15 država članica Ujedinjenih nacija u Africi i Evropi u kojima trenutno po jedna ili više osuđenih osoba izdržavaju svoje kazne. Predsjednik je iskazao i svoju iskrenu nadu da će se i druge države javiti da s Ujedinjenim nacijama sklope sporazume o izvršenju kazni u tu svrhu.

Dalje u vezi sa saradnjom država članica, predsjednik Agius je ponovio da Mehanizam zavisi od pomoći međunarodne zajednice kako bi riješio dugotrajni izazov u vezi s devet osoba u Arushi koje su oslobođene krivice ili puštene na slobodu. Nakon što je naglasio temeljnu važnost preseljenja ovih ljudi, predsjednik je napomenuo da su trajno vodstvo Savjeta i saradnja i podrška država članica od ključne važnosti kako bi se ova situacija riješila jednom za svagda.

Predsjednik je zatim skrenuo pažnju Savjeta na svoje pismo od 11. maja 2021., kojim obavještava države članice da Republika Srbija i dalje ne postupa u skladu sa svojim međunarodnim obavezama da uhapsi g. Petra Jojića i gđu Vjericu Radetu i da ih preda Mehanizmu. Napominjući da je prošlo više od šest godina od kada je MKSJ zatražio od Srbije da izvrši naloge za hapšenje ovih optuženih osoba i da je ovo treći put da se Savjet izvještava o tome da Srbija ne sarađuje, predsjednik je naglasio da “Propust Srbije da djeluje ne samo da narušava efikasno provođenje pravde pred Mehanizmom, već i predstavlja izazov međunarodnoj zajednici time što dovodi u pitanje autoritet Savjeta bezbjednosti i Povelju Ujedinjenih nacija.”

U zaključku, predsjednik Agius je odao priznanje Savjetu i međunarodnoj zajednici u cjelini, smatrajući da njihova podrška“predstavlja srž uspjeha Mehanizma”. Nakon što je zahvalio državama domaćinima Mehanizma, državama izvršenja kazni i svim članovima Savjeta bezbjednosti na neiscrpnoj podršci, predsjednik je podstakao i druge da “slijede [njihov] primjer kako bi Mehanizam ostvario svoje mogućnosti i kako bi međunarodno krivično pravosuđe ispunilo ono što se od njega očekuje.