Izjava Mehanizma o radu tokom COVID-19

Mehanizam
Arusha, Haag
Izjava Mehanizma o radu tokom COVID-19

Od potvrđivanja pandemije COVID-19 i Izjave o radu tokom COVID-19 od 19. marta 2020., Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (dalje u tekstu: Mehanizam) i dalje pažljivo prati razvoj događaja u svakoj od zemalja u kojima se nalaze njegovi ogranci i terenske kancelarije, kao i savjete i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Ujedinjenih nacija (UN).

Kao nezavisna sudska institucija, Mehanizam ima ključni mandat koji mu je povjerio Savjet bezbjednosti UN-a i važnu odgovornost prema optuženim, pritvorenim i osuđenim osobama, kao i prema žrtvama i svjedocima. Stoga Mehanizam i dalje radi i ostaje posvećen tome da prekidi rada budu u najvećoj mogućoj mjeri svedeni na minimum, uz istovremeno ispunjavanje obaveza prema osobama pod njegovim nadzorom.

Istovremeno, dobrobit našeg osoblja ostaje prioritet. U skladu s tim, Mehanizam i dalje primjenjuje rad na daljinu kako bi se se promovisalo socijalno distanciranje i omogućilo većini zaposlenih da rade od svojih kuća, kada je to moguće. Pored toga, u prostorijama Mehanizma provode se stroge mjere kako bi se omogućio djelimičan povratak osoblja u urede u sigurnom radnom okruženju.

Nadalje, sudnice Mehanizma u Haagu i Arushi prilagođene su kako bi se omogućilo sigurno vođenje pretresa, čime se omogućuje učešće sudija, branilaca ili optuženih, lično ili na daljinu. Uz to, Mehanizam i dalje izvršava svoje druge osnovne obaveze i funkcije.

Grupne javne posjete ograncima Mehanizma i dalje su do daljnjeg obustavljene, a Mehanizam umjesto njih nudi ograničene programe virtualnih posjeta. Iako šira javnost do daljnjeg ne može lično prisustvovati raspravama Mehanizma, pretresi se mogu pratiti putem javnog emitovanja.

U ovim teškim vremenima, Mehanizam ostaje posvećen efikasnom i djelotvornom provođenju svog mandata, u potpunosti se pridržavajući mjera javnog zdravstva i čuvajući zdravlje i dobrobit svojih zaposlenih.

Koristimo ovu priliku da svima poželimo dobro zdravlje i potaknemo vas da date svoj doprinos u suzbijanju širenja virusa COVID-19.