Tužilac Jallow okončao zvaničnu posetu bivšoj Jugoslaviji

Tužilaštvo
Haag
Tužilac Jallow u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice
Tužilac Jallow u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice

Tužilac Hassan B. Jallow danas je okončao svoju prvu zvaničnu posetu regionu u svojstvu tužioca MMKS. U sklopu ove celonedeljne posete tužilac je posetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Tužilac Jallow se sastao s ministrima spoljnih poslova i pravde, kao i drugim zvaničnicima. U ovim razgovorima tužilac je govorio o prenosu funkcija, nadležnosti i ovlašćenja s MKSJ na MMKS. Takođe se sastao s glavnim tužiocima, između ostalih s Vladimirom Vukčevićem, Goranom Salihovićem i Dinkom Cvitanom, kako bi razgovarao o saradnji i potpisao memorandume o razumevanju kojima je utvrđen okvir nastavka podrške koje tužilaštvo MMKS pruža u pogledu omogućavanja pristupa dokaznom materijalu u Hagu.

Gospodin Jallow sa zadovoljstvom napominje da su svi sagovornici potvrdili svoju spremnost da sarađuju s tužilaštvom MMKS.

U Bosni i Hercegovini tužilac je takođe posetio memorijalne centre u Srebrenici, Bradini i Grabovica i odao poštu žrtvama. Prilikom posete Srebrenici, 10. septembra, tužilac Jallow je izjavio: “Ono što se desilo ovde i u Ruandi moglo je biti zaustavljeno. Moramo izvući pouke iz toga kako bismo obezbedili da se takvi zločini nikada ne ponove”. Tužilac je 11. septembra u Grabovici i Bradini takođe izrazio duboko saosećanje povodom tragedija koje su se dogodile na tim lokacijama i izjavio da će tužilaštvo MMKS učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne napore na nacionalnom nivou usmerene na istrage i krivično gonjenje za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. 

Tužilac Jallow je tužilac MKSR od 3. oktobra 2003, a za tužioca MMKS imenovan je 1. marta 2012. Preuzeo je brojne dužnosti od MKSJ, uključujući eventualne žalbe na okončane postupke vođene pred MKSJ u predmetima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja. Tužilaštvo MMKS takođe pruža podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou omogućavajući pristup brojnim dokazima prikupljenim tokom istraga koje je vodio MKSJ.