Valentin Ćorić okončao odsluženje kazne na prijevremenoj uslovnoj slobodi pod nadzorom Mehanizma

Predsednik
Hag
Valentin Coric

Valentin Ćorić, jedan od šestorice osuđenih u predmetu Tužilac protiv Prlića i drugih, juče je odslužio kaznu od 16 godina zatvora koju mu je 29. maja 2013. izreklo Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i koju je 29. novembra 2017. potvrdilo Žalbeno vijeće MKSJ.

Ćoriću je 16. januara 2019., nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odobreno uslovno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma.  Prijevremeno puštanje na slobodu odobreno mu je pod određenim uslovima, navedenim u Odluci.

Od 1992. do 1994., Ćorić je bio načelnik Uprave Vojne policije i ministar unutarnjih poslova bivšeg ratnog hrvatskog entiteta Herceg Bosna u Bosni i Hercegovini (BiH). Osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji BiH pod kontrolom snaga bosanskih Hrvata, uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje.

Uzimajući u obzir da Ćorić više nije u nadležnosti Mehanizma, na spisku osoba koje su osudili Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR), MKSJ ili Mehanizam i koje još uvijek izdržavaju kazne sada se nalazi 49 osoba, od kojih se 42 osobe nalaze u zatvorima 12 država sprovođenja kazni, četiri osobe su privremeno u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, gdje čekaju na transfer u države sprovođenja kazni, a tri osobe su uslovno prijevremeno puštene na slobodu.

Mehanizam je odgovoran za obavljanje jednog broja ključnih funkcija MKSR i MKSJ, koji su prestali s radom 2015. odnosno 2017. Te funkcije obuhvataju nadzor nad sprovođenjem kazni, pronalaženje i krivično gonjenje preostalih bjegunaca, zaštitu žrtava i svjedoka, pružanje pomoći nacionalnim jurisdikcijama i čuvanje i upravljanje arhivama.

Pregled država sprovođenja kazne

Mapa s državama sprovođenja kazne

Pregled obavljanja sudske funkcije Mehanizma

Podaci o predmetu Prlić i drugi