U toku je dostavljanje ponuda za izgradnju novog sjedišta MMKS-a u Aruši

Mehanizam
Arusha
Halima Mohamed, Chairperson of the Tender Opening Committee, with MICT Registrar John Hocking
Halima Mohamed, Chairperson of the Tender Opening Committee, with MICT Registrar John Hocking

U ponedjeljak 3. novembra, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) održao je javno otvaranje ponuda za izgradnju novog sjedišta ogranka Mehanizma u Aruši. Ovo pravovremeno otvaranje tendera označava ključni napredak u ovom projektu. Nakon dostavljanja ponuda uslijedit će nepristrasna i transparentna ocjena firmi koje će se nadmetati za izgradnju novog objekta. 

"Ona firma koja bude najuspješnija neće samo izgraditi zidove koji zadovoljavaju standarde UN-a, već će izgraditi i vrata pravde koja će biti otvorena svima, kroz sudnice, arhiv i biblioteku koji će biti smješteni u ovoj zgradi.", izjavio je sekretar MMKS-a, John Hocking.

Dizajn objekta je koncipiran tako da je u njegovom središtu jedno istaknuto drvo koje u mnogim dijelovima Afrike simbolizuje pravdu. Smješten na netaknutoj lokaciji, koja je poklon vlade Tanzanije, ovaj energetski učinkovit, kompaktan i minimalistički kompleks oslikavat će suštinu Mehanizma, koji je i sam kompaktna i efikasna institucija.

Projekat izgradnje novog objekta MMKS-a ušao je u treću godinu nakon što je odobren rezolucijom Generalne skupštine 66/240 u decembru 2011. godine. Izgradnja bi trebala da počne početkom 2015. godine, a useljenje početkom 2016. godine.

Za više informacija, posjetite stranicu MMKS-a.