Tužilac MMKS Serge Brammertz u prvoj zvaničnoj poseti Ujedinjenoj Republici Tanzaniji i Ruandi

Tužilaštvo
Arusha
Tužilac MMKS, Serge Brammertz, i državni tužilac Ruande, Richard Muhumuza, polažu vence u Memorijalnom centru genocida u Gisoziju, Kigali, Ruanda
Tužilac MMKS, Serge Brammertz, i državni tužilac Ruande, Richard Muhumuza, polažu vence u Memorijalnom centru genocida u Gisoziju, Kigali, Ruanda

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), g. Serge Brammertz, boravio je u prvoj zvaničnoj poseti Ujedinjenoj Republici Tanzaniji i Ruandi.

Tokom posete Tanzaniji od 11. do 13. aprila 2016, tužilac se sastao sa zvaničnicima Vlade u Dar Es Salamu, uključujući i s njenom ekselencijom, potpredsednicom Ujedinjene Republike Tanzanije, šefom Kabineta predsednika, ministrom spoljnih poslova, ministrom za ustavna i pravna pitanja i direktorom Javnog tužilaštva.

Tužilac je zahvalio Vladi i narodu Ujedinjene Republike Tanzanije na dugogodišnjoj podršci MKSR i, sada, ogranku MMKS u Arushi i izrazio svoja uveravanja da će Tužilaštvo nastaviti saradnju po pitanjima od obostranog interesa. Tanzanijski zvaničnici su zatražili podršku tužioca u prenošenju naučenih lekcija i najbolje prakse MKSR, MKSJ i MMKS na nacionalne pravosudne institucije u Ujedinjenoj Republici Tanzaniji i regionu.

Poseta tužioca Ruandi od 19. do 21. aprila poklopila se s obeležavanjem 22. godišnjice genocida u Ruandi počinjenog 1994. godine nad pripadnicima plemena Tutsi, tokom kojeg su ubijeni i umereni pripadnici plemena Hutu i drugi koji su se protivili genocidu. Tužilac Brammertz se sastao sa zvaničnicima Vlade u Kigaliju, između ostalih i sa predsednikom Vrhovnog suda Ruande, profesorom Samom Rugegeom, ministrom pravde, g. Johnstonom Busingyeom i državnim tužiocem Ruande, g. Richardom Muhumuzom.

Tužilac je održao bilateralne sastanke i razgovarao o nizu tema u vezi sa saradnjom Tužilaštva MMKS i Vlade Ruande. Podsećajući na verodostojne rezultate koje postigao Međunarodni krivični sud za Ruandu u krivičnom gonjenju osoba koje snose najveću odgovornost za genocid u Ruandi, tužilac Brammertz je izrazio svoju rešenost da nastavi ostvarivanje pravde za žrtve i preživele. Pitanje optuženih koji su i dalje u bekstvu, pogotovo njih trojice kojima treba da se sudi pred MMKS nakon što budu uhapšeni: Feliciena Kabuge, Protaisa Mpiranye i Augustina Bizimanae, dominiralo je u razgovorima i svi učesnici su se složili da nastave saradnju kako bi se obezbedilo hapšenje optuženih u bekstvu i oni bili izvedeni pred sud.

U pratnji državnog tužioca Ruande, g. Richarda Muhumuze, tužilac Brammertz je takođe posetio Memorijalni centar genocida u Gisoziju, gde je sahranjeno 250.000 žrtava, i položio venac. Tom prilikom je izjavio: “Istina o tome šta se dogodilo za vreme genocida je utvrđena i potvrđena presudama MKSR. Pa ipak, danas neki nastavljaju s poricanjem istine, i ideologija genocida još uvek nije ugašena. Moramo jasno i odlučno odbaciti poricanje genocida u svako vreme i na svakom mestu. Moramo, takođe, podučavati buduće generacije o opasnostima genocidne ideologije kako ne bi morali da pate kao što je ova zemlja patila”.

Tokom boravka u Gisoziju, tužilac se sastao s predsednikom udruženja IBUKA, profesorom Jean Pierreom Dusingizemunguom, koji je izrazio zadovoljstvo što je tužilac prepoznao važnu ulogu koju imaju žrtve u procesu ostvarivanja pravde.