Tužilac MMKS Serge Brammertz govorio na sastanku o osnivanju Mreže pravosudne saradnje na području afričkih Velikih jezera

Tužilaštvo
The Hague
Tužilac Brammertz sa učesnicima konferencije o osnivanju Mreže pravosudne saradnje na području afričkih Velikih jezera
Tužilac Brammertz sa učesnicima konferencije o osnivanju Mreže pravosudne saradnje na području afričkih Velikih jezera

Tužilac MMKS Serge Brammertz je 10. i 11. novembra boravio u Najrobiju, Kenija, gde je bio jedan od vodećih učesnika konferencije o osnivanju Mreže pravosudne saradnje na području afričkih Velikih jezera.

Govoreći u uvodnom delu konferencije, tužilac Brammertz je naglasio da ‘podržava sve incijative koje olakšavaju profesionalni rad kolega tužilaca’. Tužilac je govorio o mandatu MMKS kao i potrebi za saradnjom i pomoći država u cilju uspešnog hapšenja preostale osmorice optuženih protiv kojih je optužnice podigao MKSR, a koji su još u bekstvu. Takođe je podelio svoja iskustva kada je, kao belgijski tužilac, omogućio saradnju tužilaca evropskih zemalja, što je dovelo do osnivanja Evropske pravosudne mreže (EJN).

Tužilac Brammertz je završio svoje obraćanje ponavljajući svoju podršku Mreži pravosudne saradnje na području afričkih Velikih jezera, i pozvao tužioce u državama na području afričkih Velikih jezera da takođe koriste postojeće pravosudne mreže, uključujući i onu koju je osnovalo Međunarodno udruženje tužilaca (IAP), kao i priliku da koriste novi objekat MMKS u Arushi za pravosudnu obuku.

Ovoj konferenciji, koja je organizovana pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za područje afričkih Velikih jezera, prisustvuju tužioci iz država na području afričkih Velikih jezera, kao i predstavnici Službe Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminaliteta (UNDOC), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), EJN i drugi.