Sredoje Lukić prebačen u Norvešku na odsluženje kazne

Mehanizam
Haag
Convict Sredoje Lukić
Convict Sredoje Lukić

Sredoje Lukić, bivši pripadnik lokalnih paravojnih snaga bosanskih Srba u istočnobosanskom gradu Višegradu, prebačen je u srijedu, 21. avgusta, u Norvešku, gdje će odslužiti ostatak kazne od 27 godina zatvora.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudilo je Sredoja Lukića 20. jula 2009. godine na 30 godina zatvora, a Žalbeno vijeće mu je kaznu 4. decembra 2012. godine smanjilo na 27 godina zatvora. Sredoje Lukić je osuđen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Višegradu tokom sukoba koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

U skladu s Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1966 (2010.), Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je 1. jula 2013. godine preuzeo nadležnost MKSJ-a u vezi s nadzorom izvršenja kazni. Osobe koje osude MKSJ ili MMKS ne služe svoje kazne u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija zato što je to pritvorski centar. Kazne se izdržavaju izvan Nizozemske u jednoj od 17 država koje su potpisale sporazume o izvršenju kazni s Ujedinjenim nacijama. Sredoje Lukić je prva osoba koju je osudio MKSJ, a koju je MMKS prebacio u državu u kojoj će odslužiti kaznu.