Sekretar Mehanizma Olufemi Elias u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini

Sekretarijat
Haag
Sekretar Olufemi Elias
Sekretar Olufemi Elias

Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), g. Olufemi Elias, boraviće u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), od 10. do 12. jula 2018.

Sekretar Elias će 11. jula prisustvovati komemorativnoj svečanosti obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine u Memorijalnom centru Potočari, gdje će održati govor i odati poštu žrtvama.

U sklopu posjete, sekretar Elias sastaće se sa zvaničnicima na Sudu BiH (Sud) u Sarajevu, uključujući predsjednika Suda, sudiju Ranka Debeveca i sekretara Suda, gđu Emiru Hodžić, radi razgovora o nizu pitanja, uključujući pružanje pomoći Mehanizma nacionalnim organima koji se bave predmetima ratnih zločina.

Sekretar Elias će se takođe sastati sa predsjedavajućim Savjeta gradonačelnika Sarajeva za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (Centar), g. Ivom Komšićem, radi razgovora o tekućoj saradnji između Centra i Mehanizma. Centar, koji je nedavno otvoren uz podršku Mehanizma, promoviše naslijeđe MKSJ-a omogućavajući digitalni pristup javnim spisima i arhivskom materijalu  MKSJ-a.

Tokom svoje posjete Sarajevu, sekretar će održati brifing za članove diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini i sastaće se s predstavnicima civilnog društva.

Ovo je prva u nizu planiranih posjeta g. Eliasa bivšoj Jugoslaviji otkada je u januaru 2017. imenovan za sekretara Mehanizma.