Predsjednik Mehanizma Theodor Meron u zvaničnoj posjeti Sarajevu

Predsednik
Haag
Predsednik Theodor Meron
Predsednik Theodor Meron

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS ili Mehanizam), sudija Theodor Meron, boraviće od 17. do 19. aprila 2018. u zvaničnoj posjeti Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH).

U sklopu posjete, predsjednik Meron će se sastati sa zvaničnicima Suda BiH (Sud), uključujući predsjednika Suda, Ranka Debeveca, predsjednicu Odjela Suda za ratne zločine, sutkinju Minku Kreho, zamjenika predsjednika Suda, sudiju Davorina Jukića, te registrara Suda, gđu Emiru Hodžić, s kojima će razgovarati o nizu pitanja, uključujući pomoć Mehanizma državnim vlastima u proceusiranju predmeta vezanih za ratne zločine.

Predsjednik će se takođe sastati s gradonačelnikom Sarajeva, g. Abdulahom Skakom, radi razgovora o osnivanju državnog informativnog centra u Sarajevu, koji će omogućiti digitalni pristup elektronskim kopijama svih javnih dokumenata i arhivskog materijala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Informativni centar, prvi takve vrste u bivšoj Jugoslaviji, biće zvanično otvoren narednih mjeseci u prostorijama sarajevske gradske Vijećnice.

Dana 18. i 19. aprila, predsjednik će učestvovati u konferenciji pod naslovom ‘Krivično gonjenje genocida u Bosni i Hercegovini’ namijenjenoj studentima sa područja bivše Jugoslaviji koju organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe iz BiH.

Tokom konferencije, predsjednik će predsjedavati takmičenjem simulacije suđenja za studente i održati predavanje u vezi s Drugostepenom presudom MKSJ-a u predmetu Krstić i drugi i razvojem jurisprudencije o genocidu.

Ovo je prva zvanična posjeta predsjednika Merona bivšoj Jugoslaviji od okončanja rada MKSJ-a krajem 2017. godine i preuzimanja preostalih funkcija MKSJ-a od strane Mehanizma.