Predsjednik Mehanizma Meron u zvaničnoj posjeti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

Predsednik
Haag
Predsednik Theodor Meron
Predsednik Theodor Meron

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Theodor Meron, boraviće u zvaničnoj posjeti Srbiji, Bosni i Hercegovine (BiH), i Hrvatskoj od 19. do 22. novembra 2018.

Ova zvanična posjeta će početi u Srbiji, gdje će se predsednik sastati s premijerkom Srbije, Anom Brnabić, prvi potpredsedjnikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović, tokom 19. i 20. novembra u Srbiji. 

Predsednik Meron će 20. i 21. novembra će boraviti u BiH gdje će se sastati s visokim predstavnikom, Valentinom Inzkom kao i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.  Osim toga, u skopu posjete Sarajevu, predsednik Meron će se takođe sastati s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, i održaće predavanje u Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu.

Predsednik Meron će zavšiti svoju posjetu regionu u Hrvatskoj, gdje će se sastati s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, kao i potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, tokom 21. i 22. novembra.

Ovo je posljednja zvanična posjeta predsjednika Merona regionu bivše Jugoslavije prije okončanja njegovog mandata predsjednika Mehanizma 18. januara 2019. Predsjednik Meron prethodno obavljao funkciju predsjednika MKSJ u četiri mandata i funkciju predsjednika Mehanizma u prethodna dva mandata. Sudija Carmel Agius će preuzeti funkciju predsjednika Mehanizma 19. januara 2019.