Predsjednica Gatti Santana završila prvu zvaničnu posjetu Republici Hrvatskoj

Predsednik
Haag
Predsjednica Gatti Santana završila prvu zvaničnu posjetu Republici Hrvatskoj

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam), završila je službeni posjet Republici Hrvatskoj (Hrvatska).

Predsjednica Gatti Santana izrazila je zadovoljstvo što se mogla sastati s visokim dužnosnicima hrvatske vlade, uključujući predsjednika vlade Andreja Plenkovića, ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, i državnu tajnicu za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreju Metelko-Zgombić. Sve vrijeme bila je nazočna i hrvatska veleposlanica u Kraljevini Nizozemskoj Dubravka Plejić Marković, dok je u pojedinim elementima službenog programa sudjelovala i državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić. 

Uz to, predsjednica Gatti Santana imala je čast susresti se s predsjednikom Vrhovnog suda Hrvatske, sucem Radovanom Dobronićem, zajedno s potpredsjednicom, sutkinjom Gordanom Jalšovečki i predsjednikom Kaznenog odjela suda, sucem Draženom Tripalom. 

Tijekom svojih raznih sastanaka, predsjednica Gatti Santana dala je najnovije informacije o statusu sudskih predmeta Mehanizma i drugim funkcijama iz njegova mandata. Iznijela je trenutne prioritete Mehanizma i aktivnosti na planiranju za budućnost, usmjerene na to da se udovolji rezoluciji Vijeća sigurnosti broj 2637 (2022), koje se odvijaju u kontekstu nadolazećeg petog pregleda napretka rada Mehanizma od strane Vijeća. Predsjednica je objasnila da, kao dio ovog procesa, Mehanizam također prolazi evaluaciju od strane Ureda službe za unutarnji nadzor Ujedinjenih naroda. 

Predsjednica je naglasila važnost konsolidacije nasljeđa Mehanizma i sudova koji su mu prethodili, sada kada su suđenja i žalbeni postupci za ključna krivična djela u biti završeni. U tom kontekstu, naznačila je da Mehanizam želi finalizirati pregovore o predloženom Informacijskom centru o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, koji bi se nalazio u Zagrebu, te izrazila nadu da bi se taj centar mogao uspostaviti u skorijoj budućnosti. Odvojeno, predsjednica Gatti Santana iskoristila je priliku da se osvrne na najnoviji razvoj događaja u radu Mehanizma, uključujući njezinu nedavnu odluku o puštanju na slobodu jedne osuđene osobe na temelju strogih uvjeta, kao i snažnih jamstava Republike Srbije, te podložno mjesečnim izvješćima neovisnog medicinskog stručnjaka. 

U sklopu službenog programa, predsjednici Gatti Santana pokazana je jedna od potencijalnih lokacija za predloženi Informacijski centar. U pratnji ministra Ivana Malenice obišla je i grad, te posjetila zagrebačku katedralu koja se obnavlja nakon potresa koji je grad pogodio 2020. godine. 

Ovo je bio prvi službeni posjet Hrvatskoj predsjednice Gatti Santana od kada je preuzela predsjedavanje nad Mehanizmom 1. srpnja 2022.