Predsednik Meron uputio čestitke Međunarodnom krivičnom sudu na Dan međunarodnog krivičnog pravosuđa

Predsednik
Arusha, Haag
Scale

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), sudija Theodor Meron, uputio čestitke Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) povodom Dana međunarodnog krivičnog pravosuđa.

U pismu upućenom predsednici MKS, sudiji Silviji Fernández de Gurmendi, predsednik Meron je istakao važnost Dana međunarodnog krivičnog pravosuđa, kada se obeležava usvajanje Rimskog statuta, koji je usvojen 17. jula 1998. Godine. Taj dan je prilika da se proslave dostignuća MKS, osvrne na međunarodno krivično pravosuđe i prepozna ključno učešće i angažman raznih aktera širom sveta u okviru globalne borbe protiv nekažnjivosti i obezbedi principijelno pozivanje na odgovornost.

Predsednik Meron je pomenuo mnoge doprinose koje su MKS, kao i ad hoc međunarodni sudovi i hibridni krivični sudovi, dali razvoju međunarodnog krivičnog pravosuđa i obezbeđivanju pozivanja na odgovornost političkih i vojnih rukovodilaca odgovornih za kršenja međunarodnog prava. Takođe je naglasio da, dok se okrećemo budućnosti, “međunarodno pravosuđe dugoročno zavisi od naše spremnosti da odgovorimo odgovorno i efikasno na naučene lekcije i da postanemo efikasniji, pri tom se pridržavajući osnovnih garancija i principa koji čine okosnicu našeg rada ”.

Predsednik je takođe istakao važnost saradnje država, izjavivši da je kontinuirana posvećenost država međunarodnom krivičnom pravosuđu danas podjednako važna kao i uvek ukoliko želimo da okončamo nekažnjivost za kršenja međunarodnog prava.

Osim toga, predsednik Meron je istakao da su obrazovanje i osposobljavanje zajednica širom sveta od presudne važnosti kako bi se odvratili pokušaji i sprečilo činjenje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida. Napomenuo je da 17. jula proslava ovog dana ujedinjuje države, institucije i pojedince “čija rešenost i istrajnost pomažu da se sagradi svet u kojem će pozivanje na odgovornost biti nešto što se očekuje, a ne izuzetak, i u kojem će vladavina prava prevladati”.