Predsednik Meron poželeo dobrodošlicu pravosudnoj delegaciji iz Bangladeša

Predsednik
Haag
Predsednik Theodor Meron
Predsednik Theodor Meron

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS ili Mehanizam), sudija Theodor Meron, juče se u ogranku Mehanizma u Hagu sastao s visokom delegacijom pravosuđa iz Bangladeša. U ovoj delegaciji, koju je predvodio predsednik Vrhovnog suda Bangladeša, sudija Surendra Kumar Sinha, bili su sudije i pravni stručnjaci iz Vrhovnog suda Bangladeša, glavni sudija za prekršaje Bangladeša, kao i ambasador Bangladeša u Holandiji, Nj.E. Sheikh Mohammed Belal. Ova poseta je deo profesionalne studijske posete koja je usredsređena na najbolju praksu u vođenju digitalnih sudskih sistema na MMKS i Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Predsednik Meron je delegaciji poželeo toplu dobrodošlicu i upoznao goste s radom i mandatom Mehanizma, naglašavajući njegovu jedinstvenu i efikasnu strukturu kao novi model za međunarodno pravosuđe. Članovi delegacije su predstavili pregled funkcija i mandata Suda za međunarodne zločine Bangladeša (ICT), napominjući da je ta institucija u procesu modernizacije i uobličavanja svog rada. Predsednik i predsednik Vrhovnog suda su razmenili poglede o najboljoj praksi MMKS i ICT, između ostalog i u vezi s rukovanjem dokazima, praksom izricanja kazni, vođenjem predmeta, ulogom sudija i opštim ciljem postizanja efikasnosti uz istovremeno očuvanje najviših pravosudnih standarda.

U sklopu svoje posete, delegacija se takođe sastala s osobljem Sekretarijata kako MMKS, tako i MKSJ, koji su članove delegacije obavestili o različitim aspektima sistema e-Court, predstavljanja dokaza u sudnici i arhiva Mehanizma.