Poziv medijima da prisustvuju zvaničnom otvaranju objekta Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija u Aruši

Mehanizam
Arusha
Arusha premises

Predstavnici sredstava javnog informisanja se pozivaju da prisustvuju zvaničnoj ceremoniji otvaranja novog objekta Mehanizma za međunarodne krivične sudive Ujedinjenih nacija (“MMKS”) u Aruši, Ujedinjena Republika Tanzanija. Predsjedniku MMKS-a, sudiji Theodoru Meronu, glavnom tužiocu MMKS-a, g. Sergeu Brammertzu, i sekretaru MMKS-a, g. Johnu Hockingu, pridružiće se visoki zvaničnici Ujedinjene Republike Tanzanije, kao zemlje domaćina, Republike Ruande, Ujedinjenih nacija i diplomatskog kora.

MMKS je osnovao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da nastavi ključne funkcije međunarodnih krivičnih sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju (“MKSR” i “MKSJ”), koje se moraju obavljati i nakon zatvaranja ova dva međunarodna suda.

MMKS ima jedan ogranak za MKSR u Aurši, Tanzanija, i drugi ogranak za MKSJ u Haagu, Nizozemska. Ogranak u Aruši, s područnom kancelarijom u Kigaliju, Ruanda, počeo je s radom još 1. jula 2012.

U središtu novog objekta u Aruši nalazi se jedno istaknuto drvo koje u mnogim dijelovima Afrike simbolizuje pravdu. Sastavljen od tri zgrade s posebnom namjenom – administrativna zgrada, arhiva i sudnica – ovaj minimalistički i višenamjenski objekat oslikava viziju koju je Savjet bezbjednosti imao za MMKSJ kao kompaktne i efikasne institucije.

Ceremonija će se održati 25. novembra 2016. od 14:00 do 17:00 sati, u Lakilakiju, Aruša.

Predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da prisustvuju ovom skupu treba da pošalju  e‑mail Službi za odnose s javnošću MMKS-a (ogranak u Aruši) na adresu njikam [at] un.org i mict-registryarusha [at] un.org do četvrtka, 24. novembra u 14:00 sati. Novinari treba da dostave svoje puno ime i prezime, naziv medijske kuće i broj dokumenta za identifikaciju.