Posetioci na MMKS tokom Dana otvorenih vrata međunarodnih organizacija u Hagu

Mehanizam
Haag
Dan otvorenih vrata međunarodnih organizacija u Hagu

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (Mehanizam ili MMKS) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ugostili su preko 900 posetilaca u sklopu Dana otvorenih vrata međunarodnih organizacija, koji organizuje Opština Hag.

Predsednik Mehanizma, sudija Theodor Meron, posetiocima je tokom uvodnog izlaganja predstavio pregled mandata Mehanizma i važnih inovacija u njegovoj organizacionoj strukturi i praksi.

Predsednik je posebno napomenuo da, iako Mehanizam mora nastaviti rad Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i MKSJ, “Mehanizam će takođe nastaviti da pronalazi nove i efikasne načine rada. Mehanizam mora uvoditi inovacije, mora uključiti najbolju praksu i mora nastaviti rad na tome da naučene lekcije budu lako dostupne kako bi pomogao da se nasleđa MKSR i MKSJ, koja su od ključne važnosti, nastave u borbi ka okončanju nekažnjivosti za međunarodne zločine.

Tokom Dana otvorenih vrata međunarodnih organizacija, posetioci su imali jedinstvenu priliku da saznaju više o radu MMKS kroz širok spektar prezentacija, obilaske sudnice, razgovore sa osobljem, projekcije dokumentarnih filmova i izložbe. Osim toga, angažmanom sudija i visokih zvaničnika tokom celodnevnog programa, posetioci su imali priliku da steknu celovitu sliku sistema međunarodnog pravosuđa i njegovog doprinosa pozivanju na odgovornost osoba koje snose najveću odgovornost za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.