Mehanizam se pridružio obeležavanju 22. godišnjice genocida u Ruandi

Mehanizam
Arusha
Šef Sekretarijata MMKS u ogranku u Arushi, g. Samuel Akorimo polaže cveće tokom komemoracije u u sedištu Istočnoafričke zajednice (EAC)
Šef Sekretarijata MMKS u ogranku u Arushi, g. Samuel Akorimo polaže cveće tokom komemoracije u u sedištu Istočnoafričke zajednice (EAC)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pridružio se globalnom obeležavanju 22. godišnjice genocida nad pripadnicima plemena Tutsi koji je počinjen 1994. godine u Ruandi, tokom kojeg su ubijeni i pripadnici plemena Hutu i drugi koji su se protivili genocidu.
 
MMKS je danas popodne učestvovao u komemoraciji u sedištu Istočnoafričke zajednice (EAC), koju je organizovala zajednica ljudi poreklom iz Ruande u Arushi, Tanzanija. Tokom komemoracije su položeni venci i zapaljene sveće, kao i održani govori na temu “borba protiv ideologije genocida”.
 
Nakon obraćanja generalnog sekretara Istočnoafričke zajednice, ambasadora dr. Richarda Sezibere, i bivšeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i MMKS, g. Hassana B. Jallowa, šef Sekretarijata MMKS u ogranku u Arushi, g. Samuel Akorimo, u svom obraćanju je naveo: "Moramo nepokolebljivo širiti znanje, boriti se protiv nekažnjivosti, i biti na oprezu da bismo se suprotstavili međunacionalnim podelama i nasilju. Na taj način naš rad nastavlja da mladim generacijama ostavlja snažno nasleđe koje će sprečiti zapaljive ideje genocida da ponovo nađu plodno tlo, u Ruandi i širom sveta".
 
Zvaničnici MMKS će 15. aprila 2016. prisustvovati komemoraciji u Kigaliju, Ruanda. Ovaj skup će biti organizovan u sedištu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Ruandi.
 
MMKS nastavlja da obavlja osnovne funkcije MKSR nakon što je MKSR zatvoren.