Međunarodni krivični sud za Ruandu i Mehanizam za međunarodne krivične sudove u zajedničkoj poseti Ruandi

Mehanizam
Arusha
Rwanda

Najviši zvaničnici Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS ili Mehanizam) posetili su 4. i 5. novembra 2013. Kigali, Ruanda, gde su se sastali s visokim zvaničnicima Vlade Ruande. Ovo je prva zajednička poseta MKSR i Mehanizma Ruandi.

Tokom posete Ruandi, predsednik MKSR Vagn Joensen, predsednik  Mehanizma Theodor Meron i tužilac Mehanizma i MKSR Hassan B. Jallow sastali su se sa predsednikom Vrhovnog suda Samom Rugegeom, predsednikom Višeg suda Charlesom Kaliwabom, ministrom pravde Busingyeom Johnstonom i državnim tužiocem Richardom Muhumuzom. Visoki zvaničnici Sekretarijata MKSR i Mehanizma takođe su prisustvovali sastancima. Sekretara MKSR, g. Bonganija Majolu, predstavljao je g. Roland Amoussouga, šef odseka za odnose s javnošću i strateško planiranje, a sekretara Mehanizma,  g. Johna Hockinga, predstavljala je njegova zamenica, gđa. Kate Mackintosh.

Zvaničnici MKSR i Mehanizma su ukratko predstavili status preostalog posla MKSR i prebacivanje nadležnosti sa MKSR na Mehanizam, koje je u toku. Osim toga, zvaničnici Mehanizma su objasnili da će Mehanizam preuzeti potpunu nadležnost nad kancelarijom MKSR u Kigaliju 1. januara 2014.

Članovi delegacije su takođe razgovarali o važnosti dalje saradnje i komunikacije između Ruande i ove dve institucije Ujedinjenih nacija, između ostalog i u vezi s redovnom razmenom informacija, prenošenjem praktičnih znanja, kao i ključnom pitanju hapšenje preostalih optuženih pred MKSR koji su u bekstvu, od kojih će se trojici suditi pred Mehanizmom, a šestorici u Ruandi.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon sastanka s državnim tužiocem Muhumuzom, tužilac Jallow se direktno obratio optuženima u bekstvu: “Bićete uhvaćeni, i zbog toga je najbolje da se predate i da vam se pravično sudi”.

Zvaničnici MKSR i Mehanizma su položili venac na spomenik žrtvama genocida u Gisoziju i posetili tamošnji muzej i arhivski centar. Takođe su se sastali sa zaposlenima u Informativnom i dokumentacijskom centru, Umusanzu, kao i sa osobljem MKSR i Mehanizma u kancelariji u Kigaliju. Poseta je okončana debatom sa studentima Programa za istraživanje i prevenciju genocida Nacionalnog univerziteta Ruande.

Nastupajući u ime cele delegacije na kraju zajedničke posete, tužilac Jallow je izjavio: “Veoma smo zahvalni na ljubaznom dočeku koji su nam priredili zvaničnici Vlade Ruande i zahvaljujemo im na podršci koju su pružali MKSR tokom prethodnih godina. Moje kolege i ja se radujemo nastavku naše saradnje u budućnosti”.

Mehanizam ima mandat da izvršava više osnovnih funkcija proisteklih iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i MKSR kako se oni približavaju ispunjenju svojih mandata. Ogranak Mehanizma u Arushi započeo je s radom 1. jula 2012, a ogranak u Hagu 1. jula 2013. godine.