Učešće predstavnice Programa Mehanizma za informisanje na 27. godišnjoj konferenciji EUROCLIO-a

Mehanizam
Haag
Učešće predstavnice Programa Mehanizma za informisanje na 27. godišnjoj konferenciji EUROCLIO-a

Koordinatorka Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom (PMI) Rada Pejić-Sremac govorila je danas na panel diskusiji održanoj u okviru 27. godišnje konferencije u organizaciji Evropske asocijacije nastavnika istorije (EUROCLIO).

Na konferenciji pod nazivom „Rasprave i neslaganja u učionici“, koja okuplja nastavnike istorije iz cele Evrope, uključujući Balkan, razgovaralo se o načinima predavanja o kontroverznim temama u školskim učionicama.

U svom izlaganju, gospođa Pejić-Sremac predstavila je Mehanizmov program obuke za korišćenje baze MKSJ-a i Mehanizma, koji je razvijen za potrebe srednjoškolskih nastavnika istorije, a primenjuje se u saradnji PMI-ja, EUROCLIO-a i udruženja nastavnika istorije iz šest država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Gospođa Pejić-Sremac je navela da je obuku do sada prošlo više od 200 nastavnika. Takođe je naglasila da arhiva MKSJ-a i Mehanizma predstavlja jedinstven izvor podataka za svakoga ko želi da dođe do informacija o zločinima počinjenim tokom sukoba na području bivše Jugoslavije i načinima na koji su procesuirani.

Cilj rada PMI-ja je da unapredi znanje i razumevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na temelju predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI velikodušno podržavaju Evropska Unija i Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.