Tužilaštvo Mehanizma organizovalo naprednu obuku o istrazi i procesuiranju nasilja zasnovanog na polu i rodu

Tužilaštvo
Haag
Tužilaštvo Mehanizma organizovalo naprednu obuku o istrazi i procesuiranju nasilja zasnovanog na polu i rodu

Na poziv ministra pravde Srbije, Tužilaštvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Tužilaštvo Mehanizma), Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije (TRZ) i Pravosudna akademija Srbije zajednički su organizovali važnu naprednu obuku o istrazi i procesuiranju nasilja zasnovanog na polu i rodu za TRZ u Beogradu od 8. do 12. aprila 2019. Finansijsku podršku velikodušno je obezbijedila Evropska komisija.

Učesnici iz TRZ-a, uključujući nedavno imenovane zamjenike tužioca i pomoćnike za pravna pitanja, složili su se da je ta obuka predstavljala jedinstvenu mogućnost unapređenja praktičnih vještina i znanja korištenjem stručnog znanja koje je razvilo Tužilaštvo Mehanizma u ovoj ključnoj oblasti. Učesnici su imali priliku analiziraju primjere iz stvarnog života i vježbaju praktične strategije u sudnici zajedno sa svojim kolegama i ekspertima Tužilaštva Mehanizma.

Govoreći na kraju obuke, Snežana Stanojković, glavni tužilac za ratne zločine Srbije, istakla je svoju želju da unapredi kapacitete svog Tužilaštva kroz snažniju saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma. Predstavnici Tužilaštva Mehanizma odali su priznanje snažnoj opredijeljenosti osoblja TRZ-a za postizanje veće pravde za žrtve seksualnog nasilja i drugih zločina tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i ponudili su svoju punu podršku svojim kolegama iz Srbije.

Ovaj intenzivni petodnevni tečaj kolegijalne obuke o procesuiranju zločina seksualnog nasilja u vezi sa sukobom obuhvatio je niz vježbi i grupnih diskusija o vođenju procesuiranja od istrage do žalbenog postupka. Veliki dio programa obuke bio je zasnovan na publikaciji o naslijeđu Tužilaštva, Procesuiranje zločina seksualnog nasilja u u nadležnosti MKSJ, koja dokumentuje iskustvo Tužilaštva tokom posljednje dvije decenije u nastojanju da utvrdi odgovornost za zločine seksualnog nasilja u vezi sa sukobom.

Uz finansijsku podršku partnera, Tužilaštvo Mehanizma namjerava i dalje nuditi jedinstvene programe napredne obuke i druge inicijative za izgradnju kapaciteta za tužioce za ratne zločine u Srbiji i širom zapadnog Balkana.