Mehanizam za međunarodne krivične sudove otvorio novi objekat svog ogranka u Arushi

Mehanizam
Arusha
New premises of the Arusha branch

Zvanično otvaranje novog objekta ogranka u Arushi Mehanizma za međunarodne krivične sudove (“MMKS” ili “Mehanizam”) obilježeno je ceremonijom koja je održana u petak, 25. novembra 2016., u Arushi pod predsjedavanjem Nj.E. Samie Suluhu Hassan, potpredsjednice Ujedinjene Republike Tanzanije, koja je tom prilikom održala centralno izlaganje. Na ceremoniji se okupilo preko 300 učesnika, uključujući predstavnike Vlade Ujedinjene Republike Tanzanije, međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija, sudije i osoblje MMKS-a, te predstavnike sredstava informisanja. Otkrivanjem ploče na novom objektu zvanično je otvoren novi dom Mehanizma u Arushi koji se nalazi na lokaciji Lakilaki u predgrađu Arushe.  
 
Tokom obraćanja na ceremoniji otvaranja, sudija Theodor Meron, predsjednik MMKS-a, odao je priznanje nezamjenjivoj ulozi Vlade Tanzanije u naporima da novi objekat MMKS-a postane stvarnost. Predsjednik Meron je takođe naglasio ulogu MMKS-a u Africi, konstatujući sljedeće: “S obzirom da je Mehanizam duboko ukorijenjen ovdje, svojim mandatom, kulturom i kontekstom, ne bi bilo pretjerano reči da je to afrički sud, i da će sprovođenjem ključnog mandata koji mu je povjeren, Mehanizam prvenstveno služiti ljudima u ovoj regiji i širom svijeta.“
 
Gospodin Miguel de Serpa Soares, podsekretar Ujedinjenih nacija za pravne poslove i pravni savjetnik Ujedinjenih nacija, prenio je poruku u ime generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona. U svojoj poruci, generalni sekretar je naglasio: “Mehanizam i svečano otvaranje ovog objekta učvršćuju našu zajedničku riješenost da oni čija djela prkose savjesti čovječanstva ne prođu nekažnjeno, i da vladavina prava nadvlada za sve i svuda.“ Gospodin Serpa Soares se i lično obratio prisutnima.
 
Nj.E. Augustine P. Mahiga, ministar za vanjske poslove i istočnoafričku saradnju Tanzanije, obratio se prisutnima i najavio potpredsjednicu Hassan. Prisutnima su se takođe obratili i g. Serge Brammertz, tužilac MMKS-a i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (“MKSJ”), i g. John Hocking, sekretar MMKS-a i MKSJ-a.
 
Podsjetivši da sve žrtve dijele istu želju da “odgovorni za zločine budu izvedeni pred lice pravde”, tužilac Brammertz je istakao da je “otvaranje novog objekta MMKS-a ovdje u Arushi, afričkom gradu pravde, važna prilika da se promiče i podrži pozivanje na odgovornost za međunarodne zločine na širem osnovu”. Konstatujući da je Tužilaštvo već radi na pružanju podrške partnerima u Africi u njihovoj borbi za pravdu, tužilac Brammertz je izjavio da “ovaj novi objekat tako može biti mjesto obrazovanja” gdje će “nove generacije učiti o opasnostima genocidne ideologije” kako bi mogle “čvrsto odbaciti negiranje genocida uvijek i svuda.”
         
Tri zgrade koje čine novi objekat – sudnica, arhiva i administrativna zgrada – dizajnirane su tako da zadovolje specijalizovane funkcije Mehanizma, koje uključuju završetak preostalog sudskog rada, vođenje arhiva, zaštitu svjedoka, nadgledanje izvršenja kazni i pomoć nacionalnim pravosuđima.
 
Obraćajući se prisutnima, sekretar Hocking je rekao: “Na zvaničnim dokumentima MMKS-a ja sam vlasnik ovog projekta. Istinski, međutim, uspjeh ovog projekta pripada njegovim mnogim vlasnicima. Zajedno smo izgradili jednu zgradu. Zajedno smo izgradili jednu novu instituciju. Zajedno smo izgradili partnerske odnose u istočnoj Africi i šire. Pamoja tuendelee kujenga tumaini (Zajedno ćemo nastaviti da gradimo povjerenje).
 
Mehanizam je prvi iz grupe međunarodnih i regionalnih institucija koje se bave pravdom koje će preseliti u područje Lakilaki.