Zdravko Tolimir preminuo u Pritvorskoj jedinici

Mehanizam
Haag
Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir

Zdravko Tolimir je prošle noći preminuo u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Scheveningenu. Pritvorski ljekar je odmah pozvan i nizozemske vlasti su pokrenule standardne istrage koje su obavezne prema nizozemskom nacionalnom zakonodavstvu.

U skladu sa svojom nadležnošću prema Statutu Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizam) kao i prema Pravilniku o pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji se primjenjuju mutatis mutandis na osobe u nadležnosti Mehanizma u Pritvorskoj jedinici, predsjednik Mehanizma, sudija Theodor Meron, naložio je sprovođenje cjelovite istrage koju će voditi posljednji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i sadašnji sudija Mehanizma, sudija Vagn Joensen.

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, osuđen je pred MKSJ-om za, između ostalog, genocid i udruživanje radi činjenja genocida u enklavama Srebrenica i Žepa 1995. godine. Doživotnu kaznu zatvora koja mu je izrečena, potvrdilo je prošle godine Žalbeno vijeće MKSJ-a.

Nakon izricanja presude po žalbi, u skladu s odredbama Rezolucije 1966 (2010) Savjeta bezbjednosti, Mehanizam je preuzeo nadležnost nad svim pitanjima u vezi s predmetom Tolimir. Zdravko Tolimir je u vrijeme kada je preminuo čekao na prebacivanje u državu u kojoj je trebao izdržavati kaznu.

Proceduralni kontekst

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira podignuta je 2005. godine, a on je uhapšen 31. maja 2007. godine.

Pretresno vijeće MKSJ je 12. decembra 2012. godine Zdravka Tolimira osudilo za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Žalbeno vijeće MKSJ je 8. aprila 2015. godine potvrdilo osude koje je izreklo Pretresno vijeće i doživotnu kaznu zatvora.