Ujedinjene nacije i Tanzanija potpisali sporazum o sedištu Mehanizma

Mehanizam
Arusha
Miguel Serpa Soares, United Nations Under-Secretary-General for Legal Affairs, and Bernard K.Membe, Tanzania Minister of Foreign Affairs and International Cooperation
Miguel Serpa Soares, United Nations Under-Secretary-General for Legal Affairs, and Bernard K.Membe, Tanzania Minister of Foreign Affairs and International Cooperation

Podsekretar za pravne poslove i pravni zastupnik Ujedinjenih nacija Miguel de Serpa Soares, ove sedmice je posetio Ujedinjenu Republiku Tanzaniju kako bi potpisao sporazum između Ujedinjenih nacija i Ujedinjene Republike Tanzanije o sedištu ogranka za Arushu Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizma) u Tanzaniji.

Gospodin Serpa Soares i tanzanijski ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje g. Bernard K. Membe potpisali su ovaj sporazum 26. novembra u Dar es Salaamu. Mehanizam je predstavljao sekretar, g. John Hocking.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, gospodin Serpa Soares izjavio je da “potpisivanje ovog ugovora o sedištu organizacije odslikava kontinuiranu posvećenost Ujedinjenih nacija i vlade Tanzanije postavljanju temelja koji će obezbediti dugoročni uspeh Rezidualnog mehanizma”. U svom obraćanju, gospodin Bernard K. Membe je zahvalio Ujedinjenim nacijama što je Tanzanija izabrana za sedište ovog ogranka Mehanizma.

Pravni savetnik Ujedinjenih nacija se 28. novembra sastao s tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Mehanizma, gospodinom Hassanom Jallowom, sekretarom MKSR, gospodinom Bonganijem Majolom, sekretarom Mehanizma i drugim visokim zvaničnicima obe ove institucije u Arushi. Takođe je obišao zgradu MKSR i sastao se sa osobljem i razgovarao s njima, i obratio se osoblju u kancelariji u Kigaliju. Osim toga, gospodin Serpa Soares obišao je lokaciju Lakilaki, koju je Vlada Tanzanije ustupila za izgradnju novog objekta Mehanizma, kao i Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija, u kojoj su smešteni pritvorenici MKSR i Mehanizna.

Mehanizam ima mandat da izvršava više osnovnih funkcija proisteklih iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i MKSR kako se oni približavaju ispunjenju svojih mandata. Ogranak Mehanizma u Arushi započeo je s radom 1. jula 2012, a ogranak u Hagu 1. jula 2013. godine.