Tužilaštvo MRMKS s pažnjom je pratilo današnje objavljivanje žalbene presude u predmetu Stanišić i Simatović

Tužilac
Haag
Prosecutor Serge Brammertz

 

Tužilaštvo je zadovoljno što je Žalbeno veće prihvatilo naše argumente da su Stanišić i Simatović krivično odgovorni kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu za znatan broj užasnih zločina počinjenih nad nedužnim civilima. Žalbeno veće je potvrdilo da su učesnici ovog udruženog zločinačkog poduhvata bili, pored Stanišića i Simatovića, i mnogi visoki politički, vojni i policijski rukovodioci Srbije, hrvatskih Srba i bosanskih Srba. Cilj ovog udruženog zločinačkog poduhvata bio je prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskih civila, pretežno Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, iz velikih delova Bosne i Hercegovine i Hrvatske putem počinjenja krivičnih dela progona, ubistva, deportacije i  nehumanih dela (prisilnog premeštanja). Konačno, Žalbeno veće je i Stanišiću i Simatoviću povećalo kazne na po 15 godina zatvora.

Iako Žalbeno veće nije osudilo Stanišića i Simatovića za zločine počinjene u Hrvatskoj pre aprila 1992, ono je potvrdilo da je postojao jedinstveni udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio da se etnički očisti nerspko stanovništvo sa teritorija na koje su Srbi polagali pravo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Povodom današnje presude, tužilac MRMKS, Serge Brammertz, izjavio je sledeće:

Žalbene presude izrečene danas Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavljaju nastavak procesa vršenja pravde za užasne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Nezavisne međunarodne sudije sada su pravosnažnom presudom potvrdile da su, kao visoki rukovodioci Službe državne bezbednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović krivi kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se teritorije na koje su Srbi polagali pravo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj etnički očiste od nesrpskog stanovništva. U ovom udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali su i Slobodan Milošević, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arkan.

Ova žalbena presuda predstavlja deo istorijske dokumentacije o patnjama naroda Bosne i Hercegovine i Hrvatske između 1991. i 1995. Stotine hiljada žrtava bilo je prisiljeno da napusti svoje domove. Desetine hiljada ih je bilo mučeno, zlostavljano, silovano i ubijeno. Bile su to zločinačke kampanje koje su osmislili i sproveli politički, vojni i policijski rukovodioci u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji koji su odlučili da putem  zverskih zločina očiste teritorije od nedužnih civila različitih etničkih grupa i religija. Ove suštinske činjenice još jednom su dokazane i u ovom predmetu, kao i u mnogim presudama MKSJ i MRMKS.

Istorija, međutim, sada pokazuje i to da međunarodna zajednica, kada je ujedinjena, može da ostvari pravdu za žrtve i da počinioce na najvišim položajima pozove na odgovornost za zločine koje su počinili.

Danas bi trebalo da se setimo žrtava i preživelih. I da odamo priznanje hrabrosti svedoka koji su učestvovali u ovom i drugim suđenjima.

Ovo je poslednji predmet MKSJ. Međutim, i dalje ima na hiljade osoba osumnjičenih da su počinile ratne zločine na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije koje tek treba procesuirati. Nastavićemo sa pružanjem intenzivne podrške i pomoći nacionalnim pravosuđima kako bismo obezbedili da se postigne još pravde za još veći broj žrtava.