Tužilac Brammertz u misiji u Kigaliju

Tužilac
Kigali
Tužilac Brammertz u misiji u Kigaliju

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serge Brammertz boravi od 30. januara do 7. februara 2024. u Kigaliju, Ruanda, u okviru službene misije.

Svrha tužiočeve misije je održavanje tehničkih razgovora na najvišem nivou o tekućim naporima da se postigne više pravde za što veći broj žrtava i preživelih genocida nad Tutsijima 1994. godine.

S obzirom na predstojeće obeležavanje 30. godišnjice genocida, tužilac Brammertz nastoji da skrene pažnju na činjenicu da je više od 1.000 osumnjičenih za genocid još uvek na slobodi. Oni, između ostalog, žive u zemljama Afrike, Evrope, Severne Amerike i drugde. Činjenica da toliko osumnjičenih počinilaca živi slobodno u trećim zemljama i još uvek nisu procesuirani za zločine za koje se terete duboko je uznemirujuće za preživele žrtve, ali istovremeno predstavlja i značajan izazov za vladavinu prava.

Tužilac Brammertz je posvećen pružanju pomoći ruandskim i drugim nacionalnim vlastima da ove begunce privedu pravdi, gde god da se nađu. On će se sastati s ministrom pravde, generalnim inspektorom policije i glavnim tužiocem kako bi ih informisao o naporima Tužilaštva da pruži podršku lokalnim partnerima u istrazi i tužilačkom radu. Razgovaraće se i o tekućoj uspešnoj saradnji između Tužilaštva Mehanizma i ruandskog odela za pravdu. Tužilac Brammertz će se potom sastati sa predstavnicima diplomatskog kora, i sa njima razgovarati o poboljšanju multilateralne saradnje u sprovođenju zakona u otkrivanju, hapšenju i krivičnom gonjenju odbeglih počinilaca genocida, koji trenutno borave u drugim zemljama.

Na kraju, tužilac Brammertz će se sastati sa predstavnicima žrtava i preživelih kako bi razgovarali o važnosti obezbeđivanja kažnjivosti za počinjene zločine i njihovoj vitalnoj ulozi preživelih genocida u pravosudnom procesu. On će takođe prisustvovati proslavi Dana nacionalnih heroja i pridružiti se sećanju na one koji su iskazali hrabrost i posvećenost narodu Ruande.