Tužitelj Brammertz u posjetu Zagrebu

Tužilaštvo
Haag
Tužitelj Serge Brammertz
Tužitelj Serge Brammertz

Tužitelj Serge Brammertz će u okviru priprema za redovno šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) boraviti u Zagrebu 28. i 29. travnja.
 
Tužitelj će se sastati s ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem, ministrom pravosuđa Antom Šprljom i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, s kojima će razgovarati o napretku u kaznenom progonu u predmetima prebačenim iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, posebno o predmetima druge kategorije, regionalnoj suradnji među zemljama Zapadnog Balkana u istragama i kaznenom progonu ratnih zločina i  strategiji za kazneni progon ratnih zločina u Hrvatskoj. Tužitelj će također razgovarati o suradnji Hrvatske i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.
 
Sukladno Rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1503 (iz 2003. godine) i 1534 (iz 2004. godine), Tužitelj Tribunala ima obvezu svakih šest mjeseci izvijestiti Vijeće sigurnosti o napretku u provedbi strategije završetka rada Suda. Izvješća se redovito podnose od svibnja 2004. godine. Sukladno Rezoluciji Vijeća sigurnosti 1966 (iz 2010. godine) Tužitelj Mehanizma treba svakih šest mjeseci podnijeti Vijeću sigurnosti izviješće o napretku. Tužitelj Brammertz će svoje sljedeće izvješće Vijeću sigurnosti podnijeti u lipnju.