Tužiocu Brammertzu i Tužilaštvu odato priznanje dodjeljivanjem mirovne nagrade

Tužilaštvo
Haag
Tužilac Brammertz prima nagradu za mir od Safeta Oručevića, direktora Centra za mir i multietničku saradnju u Mostaru
Tužilac Brammertz prima nagradu za mir od Safeta Oručevića, direktora Centra za mir i multietničku saradnju u Mostaru

Tužiocu Sergeu Brammertzu i Tužilaštvu MKSJ-a je 23. jula 2016. odano priznanje dodjeljivanjem nagrade “Mostar Peace Connection 2016” Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara. Tužilac Serge Brammertz je na ceremoniji u Mostaru, Bosna i Hercegovina, primio nagradu u ime sadašnjih i bivših zaposlenih u Tužilaštvu.

Gospodin Safet Oručević, direktor ovog centra i bivši gradonačelnik Mostara, je napomenuo da je odluka da se nagrada dodijeli tužiocu Brammertzu i Tužilaštvu donijeta kako bi se odalo priznanje “ključnoj ulozi u promovisanju pomirenja i obnovi povjerenja među pogođenim zajednicama, što su osnovni preduslovi za obnovu i održavanje mira”.

U svom obraćanju, tužilac Brammertz je naglasio da je “pravda univerzalna ljudska potreba” te da je “za postizanje održivog mira i pomirenje razdvojenih zajednica, pozivanje na odgovornost od presudnog značaja”. Napominjući da “danas izgleda da se region kreće u pogrešnom pravcu,” tužilac je naglasio da “sljedeće generacije zaslužuju bolje”. Zaključio je svoje obraćanje izražavajući podršku Tužilaštva onima “koji nastoje da mir i pomirenje postanu realnost” i izrazio zahvalnost Tužilaštva na dugoročnoj podršci koju je imalo tokom godina.

Centar za mir i multietničku saradnju je neprofitna, nevladina i nepolitička organizacija koja razvija i primjenjuje širok spektar projekata koji uključuju na hiljade učesnika godišnje. Centar predstavlja afirmaciju tradicionalnih multietničkih i multireligijskih životnih vrijednosti, što je već vijekovima prepoznatljivo obilježje Mostara. Centar svake godine dodjeljuje svoju mirovnu nagradu kako bi obilježio godišnjicu obnavljanja Starog mosta 23. jula.