Tužilac Serge Brammertz se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija

Tužilaštvo
Arusha, The Hague
Tužilac Serge Brammertz | UN Photo/Evan Schneider
Tužilac Serge Brammertz | UN Photo/Evan Schneider

Tužilac Serge Brammertz danas se u ime Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Obraćanje je započeo pruživši najnovije informacije u vezi s predmetima prosleđenim s Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju: žalbenim postupcima u predmetima Karadžić i Mladić i ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović.

Tužilac je nakon toga izvestio Savet bezbednosti u vezi s predmetom Tužilac protiv Turinaba i drugih u ogranku Mehanizma u Arushi, koji je proistekao iz tekućeg postupka preispitivanja presude u predmetu Ngirabatware. Nakon intenzivne poverljive istrage sprovedene tokom proteklih godinu dana, Tužilaštvo je nedavno podiglo optužnice protiv pet državljana Ruande zbog nepoštovanja suda i podsticanja da se počini nepoštovanje suda vršenjem uticaja na svedoke kako bi se ukinula osuđujuća presuda Augustinu Ngirabatwareu. Tužilac je izjavio: “Tužilaštvo želi da pošalje jasnu poruku da će naše žrtve i svedoci biti zaštićeni i da se suprotstavljamo poricanju genocida u svim njegovim manifestacijama”.

U odnosu na potragu za preostalom osmoricom optuženih pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu koji su u bekstvu, tužilac Brammertz je obavestio Savet bezbednosti da su, tokom perioda na koji se izveštaj odnosi,  obaveštajni podaci i istražne aktivnosti dovele do nekoliko tragova na kojima se radi. Tužilac je istakao, “Kako bismo završili ovu rezidualnu funkciju što ekspeditivnije moguće, saradnja država je i dalje od presudne važnosti”.

Tužilac Brammertz je ponovo obavestio Savet bezbednosti o kontinuiranoj glorifikaciji ratnih zločinaca i poricanju zločina na području bivše Jugoslavije, i tome da je pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije na najnižem nivou u odnosu na ranije godine. Tužilac je izjavio, “pozitivni koraci se potkopavaju neodgovornim komentarima drugih zvaničnika kojima se poriče ono što je ustanovljeno van razumne sumnje od strane međunarodnih sudova, kao i prikazivanjem ljudi koji su počinili najteže povrede međunarodnog prava kao heroja”.

Na kraju, tužilac je pomenuo humanitarni imperativ da se lociraju i identifikuju osobe koje se i dalje vode kao nestale kao posledica sukoba na području bivše Jugoslavije. Tokom perioda na koji se izveštaj odnosi, tužilac se sastao s predstavnicima porodica nestalih osoba. Kako je izvestio Savet bezbednosti, “Njihova poruka svima nama je jednostavna: intenzivirajte napore, produbite saradnju i na kraju vratite nestale njihovim porodicama”. U tom pogledu, na nedavnom samitu u Londonu, koji je organizovalo Ujedinjeno kraljevstvo, sve vlade u regionu su se obavezale da će poboljšati svoje aktivnosti i saradnju, i sprečiti politizaciju tog pitanja.

Zaključujući svoje obraćanje, tužilac Brammertz izneo je uveravanja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je “Tužilaštvo čvrsto usredsređeno na završetak svojih preostalih funkcija na efikasan i delotvoran način, uključujući i istragu i krivično gonjenje za vršenje pritiska na svedoke i nepoštovanje suda”.