Tužilac Jallow održao uvodni govor o multilateralnom sporazumu o uzajamnoj pravnoj pomoći i izručenju u vezi s nacionalnim krivičnim gonjenjem za teške zločine na Skupštini država članica MKS

Tužilaštvo
Haag
Sudija Hassan B. Jallow, tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove
Sudija Hassan B. Jallow, tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove

Sudija Hassan B. Jallow, tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR), održao je juče uvodni govor na temu “Ka multilateralnom sporazumu o uzajamnoj pravnoj pomoći i izručenju u vezi s nacionalnim krivičnim gonjenjem za teške zločine”. Ovo uvodno obraćanje je održano na pratećem događaju koji su organizovale Argentina, Belgija, Nizozemska i Slovenija tokom XIV skupštine država članica Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koja se održava u Haagu od 18. do 26. novembra 2015.
 
Tužilac Jallow je izrazio svoju svesrdnu podršku potpisivanju multilateralnog sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći i izručenju u vezi s nacionalnim krivičnim gonjenjem za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Izjavio je da bi takav sporazum „bio okosnica izgradnje održivog i istinski globalnog sistema međunarodne krivične pravde, kojim bi se osiguralo da naslijeđe MKSR-a i MKSJ-a i hibridnih sudova ne bude ograničeno samo na dostignuća ovih ad hoc sudova.“
 
Tužilac Jallow je konstatovao da je krivično gonjenje za teške zločine na nacionalnom nivou postalo temeljem pozivanja na odgovornost i neizostavan element u globalnoj borbi protiv nekažnjivosti. Dodao je da je efikasna saradnja država i dalje od kritične važnosti za uspješno krivično gonjenje za teške zločine na nacionalnom nivou i da je potpisivanje multilateralnog sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći i izručenju presudno za ostvarenje takve saradnje.
 
Tužilac Jallow je zaključio svoje obraćanje pozvavši međunarodnu zajednicu da podrži sporazum kao ključni element ovog globalnog napora, i izrazio spremnost i želju Tužilaštva MMKS-a da sarađuje s državama predlagačima na ovom izuzetno važnom projektu.
 
Multilateralni sporazum o uzajamnoj pravnoj pomoći i izručenju u vezi s nacionalnim krivičnim gonjenjem za teške zločine trenutno podržava 48 država.