Sekretar Mehanizma Olufemi Elias u zvaničnoj poseti Srbiji

Sekretarijat
Haag
Sekretar Olufemi Elias
Sekretar Olufemi Elias

Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), g. Olufemi Elias, boraviće u službenoj poseti Beogradu, Srbija, od 29. do 31. januara 2019.

U sklopu posete, sekretar Elias sastaće se s ministarkom pravde Srbije, gospođom Nelom Kuburović, kako bi razgovarao o tekućoj saradnji Mehanizma i srpskih vlasti, kao i o mogućem osnivanju informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Beogradu.

Sekretar Elias će se takođe sastati s predsednikom Apelacionog suda, sudijom Duškom Milenkovićem, kao i s predsednikom Odeljenja za ratne zločine tog suda, sudijom Sinišom Važićem, s kojima će razgovarati o nizu pitanja, uključujući i pružanje pomoći Mehanizma državnim organima u rešavanju predmeta u vezi s ratnim zločinima.

Tokom posete Beogradu sekretar će održati brifing za predstavnike diplomatskog kora u Srbiji, kako bi ih obavestio o mandatu, prioritetima i tekućim aktivnostima Mehanizma.

Sekretar Elias će se takođe sastati s predstavnicima civilnog društva aktivnim u oblasti tranzicione pravde kako bi razgovarao o njihovim tekućim aktivnostima u odnosu na rad Mehanizma i nasleđe MKSJ, kao i o potencijalnim oblastima dalje saradnje.

Ovo je treća u nizu poseta g. Eliasa bivšoj Jugoslaviji otkad je preuzeo dužnost sekretara Mehanizma u januaru 2017. Posetio je Bosnu i Hercegovinu u julu 2018, a Hrvatsku u novembru 2018.